Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Vasculaire Malformaties

Vasculaire Malformaties : over deze aandoening

Wat is Vasculaire Malformaties ?

Vaatmalformaties zijn weeffoutjes bij de aanleg van vaten. Ze zijn vaak al bij de geboorte aanwezig, maar kunnen ook op latere leeftijd ontstaan, bijvoorbeeld na een verwonding, blessure of ingreep. Er zijn verschillende soorten vaatmalformaties: weeffoutjes van haarvaten, aders, slagaders en lymfevaten.

Soorten

Capillaire malformatie

Een vaatmalformatie van de haarvaten noemen we capillaire malformatie of wijnvlek. Onder de huid zitten dan op één plaats meer haarvaatjes dan normaal. Deze vaatjes zijn ook wijder dan normaal. Je kunt ze door de huid heen zien als een rode vlek. Vaak hebben ze een netvormig patroon: de wijnvlek.

Veneuze malformatie

Een vaatmalformatie van de aders (venen) noemen we veneuze malformatie. Normale aders voeren bloed af van weefsel of organen. Aders die niet goed zijn aangelegd, doen dat niet goed waardoor pijn en stuwingsklachten kunnen ontstaan. Een veneuze malformatie kan er uitzien als een kluwen  vaten met een blauwe kleur. Soms ziet het eruit als spataders. Ze kunnen zichtbaar zijn door de huid, maar ze kunnen ook dieper liggen, bijvoorbeeld in spieren.

Arterioveneuze malformatie

Een arterioveneuze malformatie is een foutje in de aanleg van de verbinding tussen slagaders (arteriën) en aders (venen). Slagaders zorgen normaal gesproken voor de bloedaanvoer van weefsels en organen. Als er te veel slagaders zijn aangelegd zonder juiste verbindingen raken deze arteriën en venen chronisch verwijd, waardoor er te veel bloed op één plek komt. Deze plek heet een arterioveneuze malformatie.

Lymfatische malformatie

Een lymfatische malformatie is een foutje in de aanleg van lymfevaatjes. Normaal voeren lymfevaatjes het weefselvocht (lymfe) af. Dit gaat terug naar het hart. Bij lymfatische malformaties hebben lymfevaatjes kleine of grote holten die geen verbinding hebben met de normale lymfebanen.

Gecombineerde vaatmalformaties

Sommige mensen hebben complexe vaatmalformaties (veneus, lymfatisch, capillair (wijnvlek) of arterioveneus) gecombineerd met over- of ondergroei en andere verschijnselen. Voorbeelden zijn Klippel-Trenaunay syndroom en Sturge-Weber syndroom.

 

 

 

Wat wij voor u doen

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor