Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Onderzoek

Nagelriem capillair microscopie

Met een microscoop wordt gekeken naar de haarvaatjes in de nagelriemen van de vingers. De medische term voor haarvaatjes is ‘capillairen’.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Met een speciale hand-held microscoop die bevestigd is aan een laptop of iPad wordt gekeken naar de haarvaatjes in de nagelriemen van de vingers. Het patroon van de haarvaatjes wordt beoordeeld. Afwijkingen in dit patroon kunnen duiden op bepaalde auto-immuunziekten.

De nagelriem capillair microscopie vindt plaats in de spreekkamer op de polikliniek. Er wordt gebruik gemaakt van een microscoopje dat vastzit aan een laptop of iPad. Er wordt een druppeltje pinda-olie op de nagelriemen aangebracht om goed beeld te krijgen. De arts bekijkt de nagels van alle vingers, behalve de duimen. De arts beoordeelt de beelden ter plekke, of slaat ze op ter beoordeling voor later. De beelden worden dan ook toegevoegd aan uw dossier.

Nagelriem capillair microscopie wordt ingezet in de diagnostiek naar bepaalde auto-immuunziekten. Het kan ook worden gebruikt ter uitsluiting van auto-immuunziekten bij mensen met het zgn. fenomeen van Raynaud: een wit- en of blauw-verkleuring van de vingers bij koude.
Ten derde kan het patroon bij nagelriem capillair microscopie bijdragen in risico inschatting van complicaties bij de auto-immuunziekte systemische sclerose.

foto van nagelriemonderzoek

Voorbereiding

Voorafgaand aan de nagelriem microscopie mag u gedurende twee weken geen nagellak dragen, geen manicure ondergaan en niet uw nagelriemen terugduwen. De haarvaatjes zijn dan namelijk niet betrouwbaar te beoordelen. Voor het onderzoek heeft u idealiter al minimaal 15 minuten in kamertemperatuur doorgebracht.

Bijwerkingen & complicaties

Het onderzoek is veilig. Er is geen risico op bijwerkingen of complicaties.
Alleen als u een pinda allergie heeft, dient u dat te melden aangezien er pinda-olie wordt gebruikt bij het onderzoek.

Uitslag

De arts beoordeelt het onderzoek meestal direct, en kan u uitslag en eventuele gevolgen meteen met u bespreken. Soms zal de arts echter beslissen om de microscopische beelden vast te leggen en te bespreken met collega’s. In dat geval kan de uitslag nog niet direct worden besproken.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor