Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Gebroken pols

Wanneer het ‘zetten’ van de breuk niet goed mogelijk is, of wanneer er na het ‘zetten’ geen juiste stand wordt bereikt, of de breuk niet stabiel is, wordt er gekozen voor een operatieve behandeling.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie

Afhankelijk van het type breuk en de botkwaliteit wordt er gekozen voor een van onderstaande opties om de botten te stabiliseren en op de plaats te houden:   

  • Pennetjes   
  • Plaat en schroeven    
  • Externe fixateur: een hekwerk (metaal of kunststof) dat buiten het lichaam de botdelen op de  plaats houdt

De specialist weet veelal voor de operatie welke techniek gebruikt zal worden en zal dit met u bespreken.

 

Hoe gaan we te werk

Tijdens de operatie ligt u op uw rug met uw arm opzij. De operatie gebeurt vaak in dagbehandeling onder verdoving van de gehele arm of onder volledige anesthesie.  Afhankelijk van de breuk en techniek wordt er een snede gemaakt. De breuk wordt gelokaliseerd en geïnspecteerd. Tevens wordt er gekeken naar schade aan omringende weefsels zoals pezen, bloedvaten, zenuwen, banden en spieren. Afhankelijk van de bevindingen wordt er gekozen voor pennetjes, plaat en schroeven of een externe fixateur.  

Bijwerkingen & complicaties

Kort na de operatie

Na de operatie krijgt u een gipsspalk aangemeten U dient het gipsverband droog te houden. 

 

U dient de hand de eerste dagen hoog te houden: mitella /sling op een kussen. 

 

Voor eventuele napijn kunt u paracetamol (max. 4 x daags 1.000 mg) gebruiken.  Zelf autorijden met drukverband/gipsspalk mag niet, u bent dan niet verzekerd.

 

 

Thuis

 

Tijdens de gipsspalk periode worden er regelmatige controle röntgenfoto’s van de pols gemaakt.  Uw behandelend arts bepaalt wanneer de pennetjes en/of externe fixateur worden verwijderd, vaak is dit na zes weken.  Een plaat met schroeven wordt alleen verwijderd als deze klachten geeft. Uw behandelend arts bepaalt hoe lang u de gipsspalk dient te dragen. Na het verwijderen van  de gipsspalk wordt met oefentherapie gestart onder begeleiding van het handenteam. Deze oefeningen zijn er op gericht de kracht en beweeglijkheid in uw pols en hand te vergroten.  

Resultaat

De duur van de herstelfase na operatie aan een polsbreuk is variabel en afhankelijk van uw wondgenezing en herstel. Vaak bedraagt de herstelperiode zo’n 3 maanden. Wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat 3 maanden na de fractuur 50% van de patiënten nog arbeidsongeschikt is. Na 6 maanden bedraagt dit 20% en na 12 maanden 5%. 

 

Soms komt het voor dat het litteken en het gebied rondom het litteken langere tijd (weken tot maanden) gevoelig is bij aanraken en druk zetten. Het litteken kan ook hard aanvoelen. Deze klachten zijn vrijwel altijd tijdelijk.  Na ongeveer 3 à 4 maanden is sporten weer mogelijk. Tot 6 maanden na het ontstaan van het letsel raden wij aan contact/vechtsporten en intensieve stressmomenten te vermijden. 


Na een polsbreuk operatie is er nabehandeling nodig. De nabehandeling bestaat uit spalk- en/of oefentherapie. De frequentie en duur van de nabehandeling kan zeer variëren.

 

 

Wanneer neemt u contact op

Een wondinfectie, een nabloeding of een veranderd gevoel rondom het litteken. Neem bij roodheid, koorts of erge pijnklachten contact op met het ziekenhuis.  

 

De operatie aan een polsbreuk heeft tevens als zeldzame complicatie een slechte genezing van de breuk of een genezing in de verkeerde stand. 

 

De pols kan langdurig stijf zijn. Soms is er enige blijvende stijfheid van de pols.

 


Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor