Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Gebroken pols

De pols is een complex gewricht bestaande uit acht handwortelbeenderen en twee onderarmbotten: de ellepijp (ulna) en het spaakbeen (radius). Een breuk (fractuur) van de ellepijp en/of het spaakbeen komt vaak voor.

Gebroken pols: over deze aandoening

Wat is Gebroken pols?

Hoe vaak komt het voor

Een fractuur aan het uiteinde van het spaakbeen (distale radius fractuur) komt het meest voor. Distale radiusfracturen ontstaan na bijvoorbeeld een val op de uitgestrekte onderarm, een val van grote hoogte of betrokkenheid bij een verkeersongeval. Distale radiusfractuur komt regelmatig voor bij jong volwassenen en personen tussen de 60 en 70 jaar. Bij de laatste groep is er vaak sprake van botontkalkingziekte (osteoporose). Hierdoor kan een distale radiusfactuur ontstaan bij minder zwaar trauma.

Oorzaak

Bij een polsfractuur betreft het soms alleen een scheur in het bot, maar soms is er verplaatsing van de botstukken. De grootte van deze verplaatsing, de mate van verbrijzeling en de plaats van de fractuur bepalen de mate van schade. Behalve een letsel van het bot komt er ook letsel van de omliggende pezen, spieren, banden, vaten en zenuwen voor.


Symptomen en gevolgen

Bij een polsbreuk kunt u last hebben van pijn, zwelling en standsafwijking van de pols. De pijn neemt toe bij beweging.


Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

U bespreekt de ernst, duur en frequentie van de klachten met uw arts. Er wordt lichamelijk onderzoek uitgevoerd. In geval van verdenking op een polsbreuk worden er röntgenfoto’s gemaakt. Afhankelijk van de bevindingen is aanvullend onderzoek nodig in de vorm van: - een MRI-scan - een CT scan.

Operatie

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor