Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Oesofagusresectie en buismaagreconstructie

Buismaagoperatie

Tijdens een buismaagoperatie wordt de slokdarmtumor met omliggende lymfeklieren verwijderd. Hierna wordt van de maag een buis gemaakt die aan het stuk overgebleven slokdarm wordt gehecht.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Bij het verwijderen van een slokdarmtumor wordt (het grootste deel van) de slokdarm samen met de omliggende lymfklieren verwijderd. Ook de overgang van de slokdarm naar de maag wordt verwijderd. Van de buitenbocht van de maag wordt een buismaag gemaakt. Deze buismaag wordt omhoog gehaald en aan de overgebleven slokdarm gehecht.

De slokdarm ligt in de hals, borstholte en in de buik. Afhankelijk van de ligging van de tumor en de lymfklieren moet tenminste in twee van deze gebieden geopereerd worden. (bv via borstholte en buik of via borstholte, buik en hals of als derde optie via buik en hals). Vaak kan (een deel) van de ingreep via een sleutelgatoperatie plaatsvinden (minimaal invasief).

Hoe gaan we te werk?

De operatie duurt de gehele werkdag en vindt plaats onder volledige narcose in combinatie met een ruggenprik voor pijnstilling.

Na de operatie zitten er een aantal slangen (drains) in de borstholte om vocht af te laten lopen. Ook ligt er een slang via de neus in de maag om de maagsappen af te vangen en de nieuwe verbinding rust te geven. Daarnaast krijgt u meestal een voedingssonde in de dunne darm.

Wat is het doel?

Tijdens een buismaagoperatie wordt de slokdarmtumor met omliggende lymfeklieren verwijderd. Hierna wordt van de maag een buis gemaakt die aan het stuk overgebleven slokdarm wordt gehecht. Met deze buismaag wordt het spijsverteringskanaal hersteld.

Voorbereiding

Een buismaagoperatie is een zeer zware operatie en u dient in een goede conditie te zijn om vlot herstel na de operatie mogelijk te maken. Indien u moeite heeft met eten voor de operatie, zal er een sonde geplaatst worden waardoor u voeding krijgt. Wij adviseren u uw conditie voor een ingreep zoveel mogelijk te verbeteren en te stoppen met roken als u dit doet.

U wordt de dag voor de operatie in het ziekenhuis opgenomen om u op de operatie voor te bereiden.

Bijwerkingen & complicaties

Een buismaagoperatie is een zeer zware operatie en kent vele complicaties. Een longontsteking en een lekkage van de nieuwe verbinding zijn ernstige complicaties. Daarnaast kunnen onder andere bloedingen, ontstekingen, lymfelekkage, longembolieën en een stembandstilstand optreden. Er is een 2% tot 3% risico op overlijden. Het hele herstel duurt 6 tot 12 maanden. Op de lange termijn moet u vaker kleinere hoeveelheden eten.

Kort na de operatie

Na de operatie blijft u 1 tot 2 dagen op de Intensive Care. In totaal blijft u 10 tot 12 dagen in het ziekenhuis.

De eerste dagen na de operatie heeft u een aantal drains en mag u niet eten en drinken om de nieuwe verbinding met de buismaag rust te geven. U krijgt sondevoeding in de dunne darm. Na een aantal dagen mag u het eten en drinken gaan opbouwen. Doorgaans kunnen alle drains verwijderd worden, maar gaat u met de voedingssonde naar huis om te kunnen wennen aan de nieuwe manier van eten.

Thuis

Omdat er ook een deel van de maag is verwijderd tijdens de operatie, is de sluitspier tussen de slokdarm en maag weg. Hierdoor kan voedsel en maagzuur terugstromen in de slokdarm. U moet een beetje rechtop slapen.

U zult moeten wennen aan de nieuwe manier van eten en u heeft nog sondevoeding. Daarnaast moet u aan uw algehele herstel en conditie werken.

Resultaat

Doordat u een buismaag heeft na de operatie, kunt u minder voedsel tegelijk eten. U zult moeten wennen aan meerdere keren per dag kleinere porties te eten. Daarnaast zult u wat rechterop moeten slapen. Na een dergelijk grote ingreep is de conditie duidelijk verminderd en dit moet weer opgebouwd worden. Het gehele herstel bedraagt 6 tot 12 maanden.

Na de operatie zal de patholoog-anatoom het verwijderde weefsel op tumorcellen onderzoeken. Afhankelijk van de hoeveelheid en grootte van de tumorcellen zal een behandelplan met u worden afgstemd. Dit wordt op de polikliniekmet u besproken. Het duurt ongeveer 10 werkdagen voordat de uitslag van het weefselonderzoek bekend is.

Wanneer neemt u contact op?

U dient contact met ons op te nemen wanneer:
  • u aanhoudende koorts heeft van meer dan 38ºC, blijvend misselijk bent of moet overgeven
  • de pijn verergert en aanblijft
  • het litteken rood wordt, opzwelt of lekt
  • u last heeft van verstopping, diarree of een opgezette buik
Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met de verpleegkundig specialist. De contactgegevens ontvangt u na de operatie.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor