Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Slokdarmkanker

Bij slokdarmkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de slokdarm.

Slokdarmkanker: over deze aandoening

Wat is Slokdarmkanker?

De slokdarm is een holle buis die het voedsel van de mond naar de maag vervoert. De slokdarm bevindt zich in de hals, borstholte en voor een gedeelte in de bovenbuik. De wand van de slokdarm bestaat uit miljoenen cellen. Oude en beschadigde cellen worden door het lichaam vervangen door nieuwe cellen. Dit gebeurt doordat cellen zich delen. Bij het delen van cellen kunnen in de bouwstenen van het lichaam (het DNA van de cellen) afwijkingen of foutjes optreden. Dit kan dit leiden tot een ongeremde groei van de cellen. Als dit in de slokdarm gebeurt, kan er een kwaadaardig gezwel ontstaan (een tumor). Er is dan sprake van slokdarmkanker.

Er zijn verschillende soorten slokdarmkanker. De meest voorkomende soorten zijn plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom. De precieze oorzaak van slokdarmkanker is nog onduidelijk.

Per jaar wordt in Nederland bij ca. 2.500 - 3.000 mensen slokdarmkanker vastgesteld.   

Soorten

Plaveiselcelcarcinoom ontstaat uit plaveiselcellen. Dit zijn platte cellen die de bovenste laag van het slijmvlies in de slokdarm vormen. Deze tumoren ontstaan meestal hoog en midden in de slokdarm.

Adenocarcinoom ontstaat uit klierweefsel. Een adenocarcinoom ontstaat meestal in het slijmvlies onderin de slokdarm. De meeste adenocarcinomen ontstaan uit een zogenaamde Barrett-slokdarm. Wanneer maagzuur langdurig en regelmatig omhoog stroomt, kunt u een slokdarmontsteking krijgen. Bij een langdurige ontsteking kan het slokdarmweefsel blijvend veranderen. Dit wordt ook wel een Barrett-slokdarm genoemd. Met een Barrett-slokdarm heeft u een licht verhoogde kans op slokdarmkanker.

Oorzaak

Er zijn een aantal risicofactoren bekend die de kans op het krijgen van slokdarmkanker vergroten:

  • Roken en overmatig alcoholgebruik: vooral de combinatie van deze twee verhoogt het risico op slokdarmkanker; dit geldt vooral voor het type plaveiselcelcarcinoom;
  • Ongezonde en eenzijdige voeding: vooral het eten van weinig groente en fruit lijkt de kans op slokdarmkanker te vergroten;
  • Regelmatig en langdurig terugstromen van maagzuur in de slokdarm; dit kan leiden tot een Barrett-slokdarm.
  • Overgewicht kan het risico op het terugstromen van maagzuur vergroten maar is ook een onafhankelijke riscofactor voor slokdarmkanker. 

Symptomen en gevolgen

Slokdarmkanker veroorzaakt in het begin meestal geen klachten. Dit is erg vervelend, omdat daardoor de diagnose vaak pas in een later stadium gesteld kan worden.

De volgende klachten kunnen optreden:

  • Het gevoel dat voedsel niet goed zakt in de slokdarm; dit worden passageklachten genoemd;
  • Verminderde eetlust;
  • Gewichtsverlies;
  • Een pijnlijk en/of vol gevoel in de buurt van het borstbeen;
  • Opgeven van bloed;
  • Chronische hikklachten.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Naast een lichamelijk onderzoek, gebruiken we de volgende onderzoeken voor het stellen van de diagnose: 

Behandeling

De behandeling van slokdarmkanker wordt altijd multidisciplinair en in aanwezigheid van alle betrokken specialismen bepaald. De keuze tussen de verschillende behandelingen is afhankelijk van de ligging van de tumor, uw conditie en andere factoren.

  • Endoscopische behandeling;
  • Chemotherapie gecombineerd met radiotherapie;
  • Operatie;
  • Palliatieve behandeling (symptoomgericht en systemische anti-kankerbehandeling);
  • Bestraling slokdarm.

 

Bestraling slokdarm

Operatie

Er bestaan verschillende typen slokdarmkankeroperaties. De keuze voor het type operatie hangt af van de ligging van de tumor en de lymfeklieren en van andere factoren, zoals de longfunctie van de patiënt. Lees meer over deze operatie. U kunt ook de folder 'slokdarmkankeroperatie' onderaan deze pagina lezen.

Met wie heeft u te maken?

Chirurgie

Het specialisme Chirurgie van het Erasmus MC voert de operaties uit voor patiënten met slokdarm- en maagkanker. Het team van 3 chirurgen heeft een zeer ruime ervaring met deze complexe kankeroperaties en voldoet aan alle nationale normen. Operaties worden uitgevoerd door gebruik te maken van kijkoperatietechnieken en de operatierobot. Er is een verpleegkundig specialist betrokken bij de zorg rondom de operatie en u kunt haar en ons altijd laagdrempelig om advies vragen.

Onze contactgegevens zijn: Sanne de Vos, verpleegkundig specialist  en Dr. Bas Wijnhoven, chirurg.

Interne Oncologie

Het specialisme Interne oncologie van het Erasmus MC is al decennia direct betrokken bij internationale ontwikkelingen op het gebied van slokdarmkanker. De interne oncologie heeft een belangrijke plaats in de behandeling van slokdarmkanker, zowel bij niet-uitgezaaide als bij uitgezaaide ziekte. De sectie gastro-intestinale tumoren binnen de afdeling interne oncologie beschikt over nationale en internationale expertise, klinisch wetenschappelijk onderzoek en zorg op topniveau.

De betrokken internist-oncologen bepalen, na multidisciplinair overleg, samen met de patiënt het beste behandelplan, waarbij ook aandacht is voor palliatie van klachten en mogelijke nieuwe of in ontwikkeling zijnde behandelopties.

Contactpersoon is dr. Bianca Mostert. Zij is tevens lid van de Dutch Upper GI Cancer Society, waar alle in Nederland lopende slokdarmkankerstudies terug te vinden zijn.

Maag-, darm en leverziekten

Het specialisme Maag-, Darm- Leverziekten van het Erasmus MC is op verschillende vlakken betrokken bij patiënten met slokdarmkanker. Onder andere zijn wij betrokken bij de screening en surveillance van de slokdarm om slokdarmkanker in een zo vroeg mogelijk stadium te vinden dan wel te voorkomen. Daarnaast verwijderen wij endoscopisch slokdarmkanker bij patiënten met een vroeg stadium. Ook verrichten wij de diagnostiek en stadiering van patiënten met slokdarmkanker, en behandelen we vernauwingen ontstaan door de behandeling. In de palliatieve behandeling van slokdarmkanker plaatsen we slokdarmstents om te zorgen dat de patiënt kwaliteit van leven behoudt. 

Contactpersonen van de afdeling Maag- Darm-Leverziekten zijn Sophia van Baalen (verpleegkundig specialist) en dr. Judith Hooning, dr. Arjun Koch, dr. Pieter-Jan de Jonge en prof.dr. Manon Spaander (MDL-artsen).

Radiotherapie

Het specialisme Radiotherapie van het Erasmus MC is een van de grootste afdelingen op het gebied van de behandeling van slokdarmkanker. De afdeling werkt samen met het HollandPTC waar patiënten bestraald worden met protonen. 
Contactpersoon voor Radiotherapie is dr. J. Nuyttens

 

 

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor