Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Pancreatoduodenectomie

Whipple-operatie of operatie aan de alvleesklier

Tijdens een pancreatoduodenectomie worden de kop van de alvleesklier en omliggende organen en weefsel verwijderd.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Tijdens een pancreatoduodenectomie worden de kop van de alvleesklier, de twaalfvingerige darm, de lymfeklieren rond de alvleesklier, de galblaas, een deel van de galweg en soms ook een deel van de maag bij u verwijderd.

Het resterende stuk van de alvleesklier, de galweg en de maag worden met uw dunne darm verbonden. Het is een grote operatie met een relatief grote kans op complicaties.

Hoe gaan we te werk?

De operatie vindt onder volledige narcose plaats. Voordat de narcose wordt toegediend, wordt u op de bewakingsapparatuur aangesloten en krijgt u een infuus in de hand of arm.

Indien mogelijk zal de operatie door middel van een kijkoperatie (laparoscopie) worden uitgevoerd. Om overtollig wondvocht af te voeren, wordt soms een drain geplaatst. Als de operatie klaar is, wordt de huid met oplosbare hechtingen gesloten.

Wat is het doel?

Het doel van de operatie is om het aangetaste deel van uw alvleesklier te verwijderen.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de operatie

Doorgaans wordt u één dag voor de operatie op de verpleegafdeling opgenomen. U dient de nacht voor de operatie vanaf 24.00 uur nuchter te blijven.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie merkt u niets, omdat u onder narcose bent.

Kort na de operatie

U verblijft doorgaans enkele dagen op de Intensive Care na de operatie.

Soms kan een lek ontstaan in de verbinding van de geopereerde organen. Een ontsteking kan vaak door middel van de drain behandeld worden. Zelden zult u opnieuw geopereerd moeten worden.

Thuis

Zo'n 5 tot 14 dagen na de operatie kunt u het ziekenhuis verlaten, mits de arts het verantwoord vindt. U zult snel moe zijn en minder eetlust hebben. Het is wel van belang om goed te eten, een diëtiste kan u hierbij helpen.

Doe de eerste 4 tot 6 weken na de operatie rustig aan met bewegen om de wond goed te laten genezen. Kort douchen mag vanaf de 2e dag na de operatie, baden en zwemmen zodra de wond genezen is.

Resultaat

Na de operatie zal de patholoog het verwijderde weefsel op afwijkende cellen onderzoeken. Afhankelijk van de uitkomst wordt soms een nabehandeling geadviseerd. Dit zal poliklinisch met uw behandelend arts worden besproken. Het duurt ongeveer 10 werkdagen voordat de uitslag bekend is.

Door de verminderde werking van de alvleesklier kunt u een vorm van diabetes krijgen. De diabetesverpleegkundige kan u tips over het aanpassen van uw voeding geven.

Wanneer neemt u contact op?

U dient contact met ons op te nemen als:

  • de operatiewond rood, warm en pijnlijk of gezwollen is, dit kan een ontsteking zijn;
  • u koorts heft.

Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC. De contactgegevens ontvangt u na de operatie.

Aandoeningen

Alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor