Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Aangezichtschirurgie

Het merendeel van de kwaadaardige huidtumoren komt in het aangezicht voor. Chirurgische verwijdering van zulke tumoren kan leiden tot een ontsierend en opvallend litteken dat daarnaast ook door (samen)trekken functionele problemen kan geven. Daarom wordt bij een aangezichtsreconstructie altijd geprobeerd een zo goed mogelijk functioneel en cosmetisch resultaat te bereiken, waarbij rekening wordt gehouden met de esthetische eenheden van het gelaat. Vaak zijn hiervoor meerdere etappen nodig.

Over dit specialisme

Wat we doen

Welke reconstructietechnieken worden gekozen, hangt onder ander af van de precieze locatie van de wond in het gelaat. Doorgaans wordt geprobeerd de wond te sluiten door verplaatsing van aangrenzend weefsel, omdat deze huid dezelfde kleur en textuur heeft en het beste cosmetische resultaat geeft. Daarbij wordt zoveel mogelijk geprobeerd de littekens te positioneren in natuurlijke huidplooien (bv. lachplooi), overgang van de ene esthetische eenheid naar de andere (bv. overgang onderooglid en wang) of op de haargrens. Hierdoor worden de littekens het minst opvallend. Soms blijft het verplaatste weefsel tijdelijk gedeeltelijk vastzitten aan de plaats waar het vandaag kwam ter behoud van de doorbloeding. Een voorbeeld hiervan is een gesteelde lap van de onderlip ter reconstructie van een volledige dikte wond van de bovenlip. Na 3 tot 4 weken, wanneer het verplaatste weefsel zijn doorbloeding vanuit de oorspronkelijke wondranden heeft gekregen, wordt de verbinding (vaatsteel) doorgenomen en de wonden verder gesloten. Dit soort gesteelde lappen wordt vaak gebruikt bij neusreconstructies (voorhoofdslap), lipreconstructies (Abbe lap, Estlander lap) en ooglidreconstructies (Tripier lap, Mustarde lap).

Onze polikliniek(en)

Operatie

Welke reconstructietechnieken worden gekozen, hangt onder ander af van de precieze locatie van de wond in het gelaat. Doorgaans wordt geprobeerd de wond te sluiten door verplaatsing van aangrenzend weefsel, omdat deze huid dezelfde kleur en textuur heeft en het beste cosmetische resultaat geeft. Daarbij wordt zoveel mogelijk geprobeerd de littekens te positioneren in natuurlijke huidplooien (bv. lachplooi), overgang van de ene esthetische eenheid naar de andere (bv. overgang onderooglid en wang) of op de haargrens. Hierdoor worden de littekens het minst opvallend. Soms blijft het verplaatste weefsel tijdelijk gedeeltelijk vastzitten aan de plaats waar het vandaag kwam ter behoud van de doorbloeding. Een voorbeeld hiervan is een gesteelde lap van de onderlip ter reconstructie van een volledige dikte wond van de bovenlip. Na 3 tot 4 weken, wanneer het verplaatste weefsel zijn doorbloeding vanuit de oorspronkelijke wondranden heeft gekregen, wordt de verbinding (vaatsteel) doorgenomen en de wonden verder gesloten. Dit soort gesteelde lappen wordt vaak gebruikt bij neusreconstructies (Voorhoofdslap), lipreconstructies (Abbe lap, Estlander lap) en ooglidreconstructies (Tripier lap, Mustarde lap).

Nazorg

In veel gevallen dient het verband van de wonden in het gelaat regelmatig te worden verschoond, waarvoor u na ontslag vaak thuiszorg nodig hebt om de wonden voor u te kunnen verzorgen. Deze thuiszorg vragen wij voor u aan. Afhankelijk van uw conditie en van het feit of de thuiszorg voor u is geregeld, kunt u de dag na de operatie naar huis.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor