specialism
Specialisme

Plastische- en reconstructie chirurgie volwassenen

Plastische chirurgie is het specialisme dat zich bezighoudt met herstel van onze lichamelijke vormen en functies. De vorm of functie van een specifiek deel van het lichaam kan om verschillende redenen veranderd of anders aangelegd zijn, zoals door een aangeboren aandoening of door een ongeval. Het doel is om deze verandering zoveel mogelijk te herstellen.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

De plastische chirurgie richt zich op het herstel van de vorm en functie van bepaalde delen van ons lichaam. 

Door verschillende oorzaken kan de vorm of functie van een deel van uw lichaam verstoord of veranderd zijn. Denk aan een aangeboren afwijking waardoor een een hand niet goed functioneert of aan een tumor die een lichaamsdeel beschadigt. Ons doel is dan om dat lichaamsdeel zoveel mogelijk te herstellen of reconstrueren. Dit deel van de plastische chirurgie wordt wel de reconstructieve chirurgie genoemd.

Wat willen we bereiken?

Dagelijks ervaren wij dat plastische chirurgie een groot positief verschil kan maken in het leven van onze patiënten. Wij zijn er dan ook op gericht  om onze patiënten op elk moment kwalitatief hoogstaande hulp en behandelingen te bieden. 

Een specialisme is altijd in beweging. Om onze zorg te blijven verbeteren, meten wij regelmatig het resultaat en de kwaliteit van onze zorg. Daarnaast leiden wij zelf artsen op tot plastisch chirurg en doen wij intensief onderzoek om de kwaliteit van onze chirurgie te behouden en verbeteren.

Waarom naar het Erasmus MC?

Wij hebben drie eigen centra die zich bezighouden met een apart gebied binnen ons specialisme:

Verder zijn wij gespecialiseerd in oncologische reconstructies. Die hebben te maken met het herstel van delen van lichaam die zijn aangetast door een vorm van kanker.

Als u een kwaadaardige tumor heeft, kan deze soms verwijderd worden door een operatie. Daarbij moet vaak wel een deel van het lichaam worden verwijderd of beschadigd. Denk aan een operatie aan huidkanker, borstkanker of kanker in het hoofd-halsgebied. Onze plastisch chirurgen gaan na zo’n operatie aan het werk om de vorm en functie van dat deel van uw lichaam zoveel mogelijk te herstellen. Zo proberen wij ook de kwaliteit van uw leven na een operatie zoveel mogelijk te herstellen en verbeteren.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Wetenschappelijk onderzoek

Wij doen zeer actief onderzoek naar craniofaciale chirurgie, handchirurgie en reconstructieve chirurgie. Zo doen we rondom borstreconstructies onderzoek naar:

  • De noodzaak van borstreconstructies voor vrouwen die zijn behandeld vanwege borstkanker of het risico daarop.
  • De verbetering van kwaliteit van leven na een reconstructie.
  • De nieuwste technologische ontwikkelingen. 
  • De verschillen tussen klinieken in Nederland. (Met dit onderzoek willen we het aanbod van borstreconstructies in Nederland uitbreiden en ervoor zorgen dat dat aanbod ook in de toekomst blijft bestaan.)
 

Onze polikliniek(en)

Operatie

Behandelingen

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier