Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Profielfoto van Bas Groot Koerkamp
Zorgverlener

Prof. dr. B. (Bas) Groot Koerkamp

Hepato-Pancreato-Biliair Chirurg en Chirurgisch Oncoloog

 • Specialisme
 • HPB/Transplantatiechirurgie
 • Aandachtsgebied
 • Alvleeskliertumoren, galwegtumoren, levertumoren, lever- en niertransplantatie, robotchirurgie
 • BIG nummer:
 • 79057783301
Neem contact op  

Over

Even voorstellen

Als chirurg ben ik gespecialiseerd in kanker en transplantatie. Ik zorg voor mensen met tumoren of andere afwijkingen van de alvleesklier, lever en galwegen. Mijn ambitie is om de best mogelijke zorg te leveren. Dit is mogelijk dankzij het team van experts in het Erasmus MC waarmee ik samenwerk. Innovaties (zoals robotchirurgie) wil ik op een veilige manier snel beschikbaar maken voor patiënten.

Werkervaring & opleidingen

Werkervaring

Dr. Bas Groot Koerkamp is als chirurgisch oncoloog gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met tumoren van de lever, alvleesklier en galwegen. Hij behaalde het artsexamen cum laude in 2002 aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij deed een jaar onderzoek naar de genetica van alvleesklierkanker bij dr. Kern aan de Johns Hopkins University. Vervolgens promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit bij professor Hunink op het onderwerp "Onzekerheid in de medische besluitvorming", waarvoor hij een jaar onderzoek deed bij professor Weinstein aan de Harvard School of Public Health. Na een masteropleiding in de Klinische Epidemiologie staat hij geregistreerd bij de SMBWO als Epidemioloog.

In het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn werd hij opgeleid tot chirurg en is sinds 2011 geregistreerd als chirurg. Met een klinisch fellowship van het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) specialiseerde hij zich in de oncologische chirurgie met als focus tumoren van de lever, alvleesklier en galwegen (hepato-pancreato-biliaire of HPB-chirurgie). Als KWF-fellow werkte hij 8 maanden in het AMC (professor Busch) en 4 maanden in het Europese Pancreas Centrum (professor Büchler) in Heidelberg, Duitsland. Hierna werkte hij 2 jaar als klinisch fellow in Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York, VS: het eerste jaar als KWF-fellow in de oncologie (dr. DeMatteo), het tweede jaar als HPB-fellow (dr. Jarnagin).

Sinds 2014 is dr. Groot Koerkamp staflid op de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC in de vakgroep HPB- en Transplantatiechirurgie. Binnen een multidisciplinair team behandelt hij patiënten met tumoren van de lever, alvleesklier en galwegen. Daarnaast doet hij orgaanuitnames voor donatie, evenals nier- en levertransplantaties binnen het multidisciplinaire transplantatieteam.

Dr. Groot Koerkamp leidt verschillende landelijke klinische studies, waaronder de PREOPANC-2 trial en de PUMP-trials.

 

Opleiding

 • 1999: Onderzoek pancreaskanker, Johns Hopkins University (Baltimore, VS)
 • 2002: Artsexamen cum laude, EUR (Rotterdam)
 • 2004: Msc Klinische Epidemiologie, EUR (Rotterdam)
 • 2009: Promotie, EUR/Harvard (Rotterdam en Boston)
 • 2011: Gastro-intestinaal en Oncologisch Chirurg, AMC/Gelre Ziekenhuizen
 • 2012-2014: Fellowship (specialisatie) chirurgie van alvleesklier, lever en galwegen, MSKCC (New York, VS)