Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Profielfoto van Lize Jiskoot
Zorgverlener

Dr. L.C. (Lize) Jiskoot

Neuropsycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog, postdoc onderzoeker

  • Specialisme
  • Neurologie
Extern profiel

Over

Even voorstellen

Als neuropsycholoog en postdoctoraal onderzoeker heb ik specialistische diagnostiek en nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen in het dementieveld hoog in het vaandel, waarbij ik optimale patiëntenzorg en een persoonlijke benadering nastreef.

Werkervaring & opleidingen

Na mijn opleiding tot neuropsycholoog heb ik een onderzoeksmaster in neurowetenschappen gedaan. Mijn laatste stage deed ik in het Erasmus MC onder leiding van Prof. van Swieten. Daar werd mijn interesse voor dementie, in het bijzonder voor frontotemporale dementie (FTD) verder versterkt. In de afgelopen 6.5 jaar dat ik in het Erasmus MC werk heb ik patiëntenzorg (neuropsychologische diagnostiek) gecombineerd met wetenschappelijk (promotie)onderzoek. In september 2017 ben ik begonnen aan de specialisatieopleiding tot GZ-psycholoog, welke ik in september 2019 zal afronden.

Opleiding

In november 2018 ben ik gepromoveerd op een onderzoek naar erfelijke vormen van frontotemporale dementie (FTD). Erfelijke vormen van FTD vormen een ideaal ziektemodel, omdat we mutatiedragers kunnen identificeren in hun presymptomatische fase, d.w.z. voordat zij symptomen ontwikkelen, maar wanneer het onderliggende ziektemechanisme reeds actief is. Met opkomende ziektemodificerende klinische trials zijn gevoelige meetinstrumenten nodig, o.a. voor het vaststellen van ziekte, het volgen van ziekteprogressie, en het evalueren van medicatie-effecten. In mijn promotieonderzoek heb ik daarom onderzoek gedaan naar deze meetinstrumenten - ook wel biomarkers genoemd - i.h.b. in MRI scans en neuropsychologisch testonderzoek.