Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Centrum

Alzheimercentrum

Als Alzheimercentrum zijn wij er voor patiënten met elke vorm van dementie of een verdenking daarop. Wij zetten onze kennis en ervaring in voor goede diagnostiek (onderzoek naar welke ziekte er speelt), zorg en wetenschappelijk onderzoek bij dementie.
Zie ook onze website: www.alzheimercentrumerasmusmc.nl

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

In ons Alzheimercentrum zien wij mensen met verschillende vormen van dementie, of een vermoeden daarvan. Dankzij onze jarenlange ervaring bieden wij u goede diagnostiek en begeleiding. In ons centrum combineren wij de kennis en ervaring van verschillende specialismen, zoals de neurologie, geriatrie en radiologie. Ook doen wij baanbrekend wetenschappelijk onderzoek naar verschillende vormen van dementie. Zo zijn wij er voor de patiënt van nu en van de toekomst.

Wat willen we bereiken?

Wij willen een antwoord bieden aan de verwachte groei van het aantal dementiepatiënten. Dit doen wij door goede patiëntenzorg te combineren met wetenschappelijk onderzoek. Zolang dementie nog niet te genezen is, staat kwaliteit van leven centraal. Daarom bieden wij persoonlijke aandacht. Na de diagnose begeleiden wij u en uw naaste(n) naar de juiste zorg in de regio. Uiteindelijk willen wij dat dementie behandelbaar wordt. Onze onderzoekers doen daarom belangrijk onderzoek bij verschillende vormen van dementie. Het doel is om de ziekten beter te begrijpen. Deze kennis helpt bij het ontwikkelen van een succesvol medicijn. Om deze doelen te bereiken is samenwerking heel belangrijk. Binnen het Alzheimercentrum wordt de deskundigheid van verschillende specialismen gecombineerd. Ook heeft ons centrum een centrale rol in de regio. Wij werken daarom samen met andere geheugenpoliklinieken en de ketenzorg in de omgeving. 

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Expertise

Wij bieden u deskundigheid in de diagnostiek van dementie. Ons team van deskundigen heeft uitgebreide ervaring met bekende vormen van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, maar ook met zeldzame vormen van dementie. Zo hebben wij een expertisecentrum voor frontotemporale dementie  (FTD), ook op Europees niveau . Hiernaast hebben wij veel ervaring met dementie die in de familie voorkomt (erfelijkheid) en met diagnostiek bij migranten  met een niet-westerse achtergrond.

Alle onderzoeken zoveel mogelijk op 1 dag

Om een goed antwoord te kunnen geven op de vragen bij een mogelijke dementie zijn er soms verschillende onderzoeken nodig. Deze plannen wij voor uw gemak zoveel mogelijk op 1 dag. 

Hulp na de diagnose

Naast diagnostiek bieden wij ook hulp in de periode na de diagnose. Onze zorgconsulent kijkt samen met u en uw mantelzorger/naaste welke hulp nodig is en waar dit wordt geboden in de regio.

Patiëntenfolder

Zie ook onze patiëntenfolder met informatie over hoe een bezoek aan ons centrum eruit ziet.

Nieuwsbrief en social media

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws, voorlichtingsactiviteiten en evenementen van het Alzheimercentrum Erasmus MC? Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

Alzheimercentrum groepsfoto
 
 
 
 
 
 
 

Aandoeningen en ziektebeelden

Onze polikliniek(en)

Samenwerking

Voor zorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs werkt het Alzheimercentrum Erasmus MC met veel zorgverleners en instellingen samen. Dit gebeurt in de regio, in Nederland en wereldwijd. Met deze partners werken wij bijvoorbeeld samen:

Wetenschappelijk onderzoek

In het Alzheimercentrum wordt belangrijk onderzoek gedaan naar verschillende vormen van dementie. Het doel is om beter te begrijpen wat dementie veroorzaakt. Wij doen onderzoek naar:

  • Frontotemporale dementie.
  • Lewy body dementie.
  • Ziekte van Alzheimer.
  • Erfelijkheid.
  • Niet-westerse migranten.
  • Dementie op jonge leeftijd.
  • Hersenscans bij dementie.
  • Verbeteren diagnostiek.

Wilt u meedoen aan wetenschappelijk (medicijn)onderzoek naar dementie?

Vraag uw arts naar de mogelijkheden of neem contact  met ons op. 

Steun de strijd tegen dementie.

Wilt u ons onderzoek naar dementie steunen? Dat kan via het Alzheimerfonds van de Erasmus MC Foundation.

 

Klinieken

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor