Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

VEP en ERG onderzoek

(Visuele Evoked Potentials en Electro Retinogram)

Download PDF
Een VEP onderzoek is een onderzoek naar de werking van de oogzenuw. Een ERG onderzoek is een onderzoek naar het retina (netvlies).

Voorbereiding


  • Voor het onderzoek moet het haar van uw kind schoon, droog en vetvrij te zijn. Doet u geen gel, wax of haarlak in het haar, omdat dit de registratie verstoort.
  • Ook de huid moet zoveel mogelijk vetvrij zijn. Het gebruik van crèmes, lotions en dergelijke bemoeilijken het onderzoek.
Voorbereiden van uw kind
Probeer uw kind zo mogelijk van tevoren uitleg te geven over wat hij kan verwachten tijdens het onderzoek.

Kom op tijd naar uw afspraak

Als u meer dan 15 minuten te laat bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan.

Wat neemt u mee?


U kunt een boek, knuffel, speen en/of wat te drinken meenemen (alles wat helpt om uw kind rustig te krijgen/houden).

Over het onderzoek


Wat is het doel?


Het doel van het onderzoek is om na te gaan of en hoe snel bepaalde visuele prikkels de hersenen bereiken.

Verloop van het onderzoek


Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoeksbed of bij u op schoot. Op het hoofd en onder elk oog komen enkele elektroden die verbonden zijn met een computer. Wij meten eerst het hoofd van uw kind op met een centimeter en markeren met een rood potlood de plaatsen voor de elektroden. Deze maken wij met een korrelcrème schoon en vervolgens brengen wij de elektroden aan met een geleidende pasta.

  • Wanneer uw kind goed stil kan zitten en kan focussen moet hij of zij naar een scherm met zwart/witte blokjes en een rode stip kijken. De blokjes verspringen en de stip blijft, hier moet uw kind naar kijken. Dit onderzoek wordt voor elk oog apart gedaan, waarbij wij steeds één oog afplakken.
  • Bij het andere deel van dit onderzoek zetten wij een knipperende lamp voor de ogen van uw kind en ook hierbij plakken wij steeds één oog af.
  • Het laatste deel is ook met de knipperende lamp, maar dan met beide ogen.
Tijdens het gehele onderzoek is het belangrijk dat uw kind zo goed mogelijk ontspant. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant en duurt ongeveer 45 minuten.

Na het onderzoek


Nadat de elektroden verwijderd zijn, kunt u het ziekenhuis verlaten. Er zijn geen zaken waarmee u rekening hoeft te houden.

Uitslag


Na de registratie is de uitslag nog niet (volledig) bekend. Een arts werkt de registratie uit en beoordeelt deze. De uitslag gaat naar de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. Voor het bespreken van de uitslag maakt u zelf een afspraak met de specialist.

Gebruik onderzoekgegevens


Wij willen u vragen of wij de onderzoekgegevens (inclusief eventuele gemaakte video-opname tijdens het onderzoek) mogen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijke publicaties en onderwijs. De gegevens verwerken wij uiteraard anoniem. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan heeft dit vanzelfsprekend geen enkele consequentie voor het onderzoek en/of de behandeling van uw kind.

Contact


Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan de behandelend arts of aan de laborant. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek klinische neurofysiologie.

Klinische neurofysiologie (010) 703 67 10 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 16.00 uur).
E-mail: knf.neurologie@erasmusmc.nl.
Faxnummer: (010) 703 41 79