Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Brugada syndroom

Hartritmestoornis

Bij deze aandoening is de elektrische functie van het hart verstoord. Dit veroorzaakt soms hartritmestoornissen.

Brugada syndroom: over deze aandoening

Wat is het Brugada syndroom?

Het Brugada syndroom is een aandoening waarbij de elektrische functie van het hart is verstoord. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). Soms komt deze afwijking alleen in beeld wanneer uw kind koorts heeft. Door de verstoring van de elektrische functie van het hart is er een verhoogd risico op hartritmestoornissen. Klachten bij hartritmestoornissen bestaan meestal uit hartkloppingen en duizeligheid en/of wegrakingen. Niet iedereen met het Brugada syndroom heeft klachten. Uw kindercardioloog vertelt wat voor uw kind van toepassing is.

Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van de Hartstichting.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een electrocardiogram (ECG), zo nodig ook als uw kind koorts heeft, en/of na toediening van een medicijn. Soms is het nodig om een holteronderzoek en/of fietsergometrie te doen. Daarnaast prikken we eventueel bloed om te kijken of er afwijkend DNA (erfelijk materiaal) aanwezig is.

Behandeling

Uw behandelend kindercardioloog maakt, samen met het hartritmeteam, een behandelplan. Het kan zijn dat we een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) moeten plaatsen. Daarnaast moet uw kind zich aan leefregels houden, die we met u bespreken.

Operatie

Met wie heeft u te maken?

Uw kind wordt behandeld door het hartritmeteam. Voor deze kinderen is er een speciaal hartritmespreekuur. Voor een eventuele ICD plaatsing informeren we u aanvullend op het pre-operatieve spreekuur. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.
wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor