Uw bezoek
Wat gaan we doen?
Tijdens dit spreekuur onderzoeken gespecialiseerde kindercardiologen het ritme van het hart. Dat kan op verschillende manieren:
- Hartfilmpje. Dit noemen we een electrocardiogram, afgekort een ECG. Dit is een momentopname.
- Holter kastje. Als we met het hartfilmpje de hartritmestoornis niet goed in beeld krijgen kan het zijn dat uw kind een Holter kastje krijgt. Dit kastje krijgt u mee naar huis en neemt voor 24 of 48 uur het ritme van het hart van uw kind op.
- Padsy holter. Dit is een minirecorder die maximaal een week een hartritme kan opnemen.
- Inwendige monitor. Als alle voorgaande opnamen niet succesvol blijken, gebruiken we een inwendige monitor bij uw kind. Een inwendige monitor is een klein apparaatje dat onder de huid wordt ingebracht en gedurende een aantal maanden het hartritme van uw kind in beeld brengt. Een inwendige monitor kan verschillende namen hebben, afhankelijk van de fabrikant. Zo is er een Reveal en een Implanteerbare Loop Recorder (ILR).
Soms vinden wij het belangrijk om het hartritme tijdens inspanning te bekijken. Dan doet uw kind een inspanningstest. Er wordt dan een ECG (hartfilmpje) tijdens inspanning gemaakt.
Als uw kind een ernstige hartritmestoornis heeft, kunnen wij dat vaak behandelen met medicijnen. Soms is een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) nodig. Bij grotere kinderen kan er een hartkatheterisatie met ablatie gedaan worden.
Onze begeleiding
Door wie wordt u geholpen?
- Kindercardioloog
Uw kind wordt behandeld door een kindercardioloog die gespecialiseerd is in hartritmestoornissen bij kinderen.
- Verpleegkundig consulent
U kunt ook een afspraak krijgen met de verpleegkundig consulent kindercardiologie voor extra begeleiding en uitleg.
Samenwerkingen tussen specialismen
- Hartritmeteam volwassen cardiologie Erasmus MC
- Elektrofysioloog Erasmus MC