Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Spreekuur

Ritme spreekuur (kinderen)

Wanneer: Donderdag
Gebouw: Polikliniek Kinderthoraxcentrum, 2e etage, D-gang

Het ritme spreekuur voor kinderen is een spreekuur voor kinderen van 0 tot 18 jaar, die een hartritmestoornis hebben.

Uw bezoek

Wat gaan we doen?

Tijdens dit spreekuur onderzoeken en behandelen we het hartritme van uw kind. Dat kunnen we op verschillende manieren doen:

  • We starten met het maken van een hartfilmpje. Dit noemen we ook wel een Electrocardiogram, afgekort een ECG. Een hartfilmpje is een momentopname en maken we in het ziekenhuis.
  • Als we met het hartfilmpje de hartritmestoornis van uw kind niet in beeld krijgen, willen we het hartritme wat langer onderzoeken. Dan krijgt uw kind een Holterkastje mee naar huis. Hiermee maken we een 24- of 48-uurs opname van het hartritme. Naast het Holterkastje gebruiken we soms ook een Padsy holter. Deze mini recorder kan maximaal een week opnames maken.
  • Soms is het nodig om uw kind een inwendige monitor te geven. Dit is een klein apparaatje dat we onderhuids inbrengen. Dit apparaatje kan het hartritme van uw kind meerdere maanden vastleggen.
  • Soms willen we ook weten hoe het hartritme van uw kind is tijdens inspanning (zoals rennen en fietsen). We meten dan het hartritme van uw kind tijdens een inspanningstest.

Hartritmestoornissen bij kinderen kunnen uiteenlopen van onschuldig tot ernstig. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van hartritmestoornissen. Uw arts bespreekt met u wat bij uw kind van toepassing is.

In de meeste gevallen behandelen we hartritmestoornissen met medicijnen. Soms is het nodig om een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) te plaatsen bij uw kind. Bij grotere kinderen kunnen we een hartkatheterisatie met ablatie uitvoeren.

Onze begeleiding

Door wie wordt u geholpen?

Op het ritme spreekuur wordt uw kind behandeld door één van onze kindercardiologen die extra gespecialiseerd is in hartritmestoornissen bij kinderen.

Wij kunnen ook voor uw kind een afspraak plannen met de verpleegkundig consulent, kinderpsycholoog, sportarts, een medisch maatschappelijk werker, of met een consulent van het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs. Als uw kind een erfelijke ritmestoornis heeft worden u en uw kind doorverwezen naar de klinisch geneticus voor een erfelijkheidsonderzoek.

Samenwerkingen tussen specialismen

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Behandelteam

Heeft uw kind hier binnenkort een afspraak?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor