Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Epilepsie

Kinderen met epilepsie krijgen te maken met onverwachte aanvallen. Deze epileptische aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkels in de hersenen.

Epilepsie: over deze aandoening

Wat is epilepsie?

De diagnose epilepsie stellen we als uw kind twee of meer epileptische aanvallen gehad heeft, zonder uitlokkende factoren zoals koorts of een acute ziekte. Een epileptische aanval ziet er niet altijd hetzelfde uit. Sommige kinderen hebben aanvallen met verstijving van de spieren met soms een kaakklem, gevolgd door schokken van de armen en benen. Andere kinderen hebben juist aanvallen waarbij ze gaan staren.

Hoe vaak komt het voor?

Er zijn verschillende vormen van epilepsie. In het Erasmus MC Sophia zien we veel jonge kinderen en ook kinderen met moeilijk behandelbare epilepsie. 

We hebben verschillende spreekuren voor epilepsie:

 • First-Fit: voor kinderen met een eerste mogelijke epileptische aanval.
 • Spreekuur voor moeilijk behandelbare epilepsie (behandeling met ketogeen dieet en neuromodulatie).
 • Verpleegkundig spreekuur met epilepsie consulent.
 • Spreekuur voor schoolgaande kinderen met epilepsie.
 • Second opinion spreekuur voor een tweede mening over epilepsie.

Oorzaak

Epilepsie kent verschillende oorzaken. Een genetische afwijking bijvoorbeeld. Of een structurele afwijking van de hersenen, zoals een oud herseninfarct. Er zijn ook kinderen waarbij een probleem in de stofwisseling de oorzaak is. Bij een kleine groep is er sprake van een infectie of een aandoening in het immuunsysteem (afweersysteem). Ook zijn er kinderen met epilepsie waarbij we (nog) niet weten wat de oorzaak precies is.

Symptomen en gevolgen

Epileptische aanvallen kunnen er heel verschillend uitzien. Sommige aanvallen beginnen met een verstijving van het lichaam, gevolgd door schokken van armen en benen. Een ander bekend voorbeeld is een ‘absence’. Hierbij staart een kind een paar seconden tot een minuut voor zich uit en gaat daarna weer verder met waar hij mee bezig was, alsof er niets is gebeurd. Het is belangrijk om het verloop van de aanvallen nauwkeurig met de kinderneuroloog te bespreken.

Soms moet uw kind behandeld worden met medicijnen tegen epilepsie (anti-epileptica). Bij ongeveer 25% van de kinderen lukt het niet om de epilepsie goed onder controle te krijgen met medicijnen. Deze kinderen komen in aanmerking voor een behandeling met het ketogeen dieet of met neuromodulatie (bijvoorbeeld een nervus vagus stimulator). Sommige kinderen krijgen een operatie (epilepsie chirurgie).

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

EEG-onderzoek

Tijdens een EEG-onderzoek (hersenfilmpje) meten we de hersenactiviteit. Soms is een langdurige opname op één van onze epilepsie monitoring units nodig.

MRI-scan van de hersenen

Door middel van onschadelijke magneetstralen beeldt de MRI-scan de hersenen tot in detail af. Zo proberen we de oorzaak van de epilepsie te achterhalen.

Behandeling

Met wie heeft u te maken?

 • Kinderneuroloog.
 • Neuroloog in opleiding.
 • Verpleegkundig specialist.
 • Neuropsycholoog.
 • Verpleegkundig consulent.
 • Diëtist.
 • Fystiothepeut.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor