Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Cochleaire Implantatie revalidatie voor kinderen

Revalidatie met CI voor kinderen

Na de (Cochleaire Implantatie) CI-operatie volgt er een revalidatieperiode, we leggen hier uit hoe dit in zijn werk gaat.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Na de CI-operatie (Cochleaire Implantatie) volgt een revalidatieperiode, waarin uw kind steeds beter gaat horen met zijn of haar CI.

Hoe gaan we te werk?

De afregelingen van de processor worden verricht door een audioloog van het CI-team. Gedurende de eerste drie maanden na het aansluiten van de processor komen u en uw kind met regelmaat naar het CIcentrum toe om de processor bij te stellen.

De eerste reactie van een kind op het aanzetten van de processor kan erg wisselen. Als het kind jong is en nog niet gewend is aan geluid zal de reactie vaak beperkt zijn.

De processor wordt in het begin nog wat zacht ingesteld, zodat uw kind rustig kan wennen aan het (nieuwe) geluid. Ook moet uw kind gaan leren wat geluid is. Geleidelijk wordt tijdens de revalidatie het geluidsniveau van de processor opgevoerd, totdat het niveau bereikt wordt waarop het horen goed zou moeten kunnen ontwikkelen. 

Wat is het doel?

Het doel van de revalidatie is om de CI zo optimaal mogelijk in te stellen om uw kind de beste hoormogelijkheden te geven. 

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

U moet altijd goed opletten dat de magneet niet te strak zit. Is de huid bij de magneet erg rood? Verwijder dan zelf een magneetje of neem contact op met het secretariaat voor een afspraak.

Is de huid van uw kind kapot ter plaatse van de magneet? Neemt u dan zo snel mogelijk contact op met ons secretariaat. Laat de processor niet dragen voordat uw kind beoordeeld is door een KNO-arts.

Thuis

Het is belangrijk dat uw kind de CI zo snel mogelijk heel veel draagt. Hoe meer deze wordt gedragen, hoe sneller de revalidatie  zal verlopen en hoe gemakkelijker uw kind zal wennen aan geluiden.  

Een logopedist van de gezinsgerichte behandeling zal thuis de hoortraining verzorgen en de hoor- en spraak- en taalontwikkeling van uw kind volgen. 

 

Resultaat

Het resultaat van de CI is voor ieder kind anders. Het resultaat hangt af van een groot aantal factoren, zoals de gehoorafwijking, eventueel bijkomende beperkingen en de duur van de doofheid en leeftijd van implantatie. Over het algemeen kunnen we stellen dat kinderen met een CI functioneren als een slechthorend kind met een hoortoestel.

Kinderen leren dus meestal spreken en spraakverstaan. Een gesprek in een rustige omgeving is goed mogelijk. Er blijven echter wel problemen met het verstaan in rumoerige omgevingen. De inzet van extra hulpmiddelen naast de CI kunnen het verstaan in deze situatie mogelijk nog wel wat verbeteren. 

Wanneer neemt u contact op?

We raden u aan om bij vragen altijd contact met ons op te nemen, bij voorkeur per mail. Elke werkdag (ma-vrij) is er iemand aanwezig die u kan helpen.

Soms kunnen we u per mail helpen, indien dit niet lukt, kunnen we voor u een afspraak inplannen. 

Werkt de CI niet meer? In dat geval maken we op korte termijn een afspraak voor uw kind.

Met wie heeft u te maken?

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor