Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Cochleaire Implantatie

CI

Bij deze operatie wordt het inwendige deel van een cochleair implantaat (CI) geplaatst. De elektrode wordt in het slakkenhuis gebracht.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Het plaatsen van een cochleair implantaat gebeurt onder narcose en duurt ongeveer twee tot drie uur (per oor in het geval dat er 2 CI’s geplaatst worden bij kinderen). Er wordt een snede achter de oorschelp gemaakt. Het bot achter de oorschelp wordt opengemaakt om bij het slakkenhuis uit te komen. Een draad met een elektroden wordt dan door een kleine opening in het slakkenhuis gebracht. De aangezichtszenuw, waar ook de smaakzenuw van aftakt, wordt tijdens de hele operatie met een speciaal apparaatje in de gaten gehouden, zodat de kans op beschadiging zo klein mogelijk is. Na afloop van de operatie en het sluiten van de huid, wordt het hoofd verbonden met een drukverband.

Wat is het doel?

Met de operatie wordt een cochleair implantaat in het slakkenhuis geplaatst. Dit apparaat zorgt samen met het uitwendige deel ervoor dat dove en ernstig slechthorende kinderen én volwassenen weer iets kunnen gaan horen.

Voorbereiding

U hoeft en kunt zich niet speciaal voorbereiden op de operatie. Wel moet u nuchter zijn op de dag van de ingreep.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

  • Beschadiging van de aangezichtszenuw, dit risico is zeer klein (< 0,5%). De aangezichtszenuw wordt tijdens de hele operatie met een speciaal apparaatje in de gaten gehouden, zodat de kans op beschadiging zo klein mogelijk is.
  • Verminderde werking van de smaakzenuw, ook dit risico is klein (<1%) en meestal is een veranderde of verminderde smaak dan tijdelijk aanwezig en verbetert in de loop van maanden
  • Meningitis (hersenvliesontsteking).

Kort na de operatie

Na de operatie kunt u misselijk en wat duizelig zijn. Als alles goed gaat, kunt u dezelfde dag of de dag na de operatie weer naar huis. Bij kinderen worden regelmatig  twee CI’s tegelijk geplaatst. Deze kinderen blijven meestal een nacht na de operatie slapen in het ziekenhuis, samen met één van de ouders. Om de kans op een ontsteking van de wond of het implantaat te voorkomen wordt tijdens de operatie antibiotica toegediend.

Thuis

Evenwichtsklachten, de kans hierop is niet goed te voorspellen. Als het optreedt is het vooral in de eerste dagen na de operatie en meestal wordt het in de weken daarna geleidelijk minder.

Nazorg

Na de operatie moet de wond genezen. Ongeveer een week na de operatie komt u terug op de polikliniek om het oorverband en de hechtingen te laten verwijderen. De gehoorrevalidatie start 2-6 weken na de operatie.

Resultaat

Resultaat van de operatie

Enkele weken na de operatie krijgt u de processor (het uitwendige deel van de CI). Tot die tijd hoort u dus nog geen geluid. Als u nog een hoortoestel voor het andere oor hebt, kunt u deze gewoon dragen. In de maanden erna volgt een intensief revalidatietraject met het CI waarbij u steeds beter gaat horen.

De resultaten met een CI kunnen per persoon anders zijn. Meestal is voor mensen met een CI een gesprek in een rustige omgeving goed mogelijk. Er blijven echter wel problemen met het verstaan in rumoerige omgevingen. De inzet van extra hulpmiddelen naast de CI kunnen het verstaan in deze situatie mogelijk nog wel wat verbeteren.

Wanneer neemt u contact op?

Bij een oorontsteking aan de kant van de CI is het advies uw huisarts te bezoeken. Het advies is om laagdrempelig antibiotica te geven.

Met wie heeft u te maken?

  • Dr. R.M. Metselaar (KNO-arts).
  • Dr. R.J. Pauw (KNO-arts).
  • Dr. M.P. van der Schroeff (KNO-arts).

Aandoeningen

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor