Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Aberrante Linker Coronair Arterie uit de Pulmonale Arterie (ALCAPA)

Aangeboren hartafwijking

Bij deze aandoening ontspringt de linker kransslagader niet uit de aorta, maar uit de longslagader. Daardoor functioneert de linker hartkamer meestal onvoldoende.

Aberrante Linker Coronair Arterie uit de Pulmonale Arterie (ALCAPA): Wat wij voor u doen

Wat is Aberrante Linker Coronair Arterie uit de Pulmonale Arterie?

Wat is deze aandoening?

Bij deze aandoening ontspringt de linker kransslagader niet uit de aorta, maar uit de longslagader. Daardoor is de bloeddruk in de kransslagader te laag en functioneert de linker hartkamer meestal onvoldoende. De klachten en verschijnselen van ALCAPA lijken op het ziektebeeld van een gedilateerde cardiomyopathie.

Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een echocardiografie en electrocardiogram (ECG). Soms is het nodig om een CT-scan te maken en/of een hartkatheterisatie uit te voeren.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van de aandoening wordt uw kind opgenomen op de intensive, high of medium care afdeling. Uw behandelend kindercardioloog maakt met het kindercardiologisch team,  samen met de kinderthoraxchirurgen, een behandelplan om de aandoening te corrigeren door een operatie.

Met wie heeft u te maken?

Uw eigen kindercardioloog bespreekt het behandelplan met u. Voor de operatie wordt u door het behandelteam geïnformeerd op het pre-operatieve spreekuur. Tijdens de opname ziet u verschillende andere kindercardiologen, afdelingsartsen en verpleegkundigen van het Kinderthoraxcentrum en de Intensive Care Kinderen. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor