Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Aortaklepstenose

Aangeboren hartafwijking

Deze aandoening is een aangeboren hartafwijking. De hartklep tussen de linkerkamer van het hart en de hoofdslagader (de aortaklep) is vernauwd.

Aortaklepstenose: over deze aandoening

Wat is een aortaklepstenose?

Bij deze aandoening is de hartklep tussen de linkerkamer van het hart en de hoofdslagader (de aortaklep) vernauwd. Deze opent daardoor onvoldoende. Afhankelijk van de ernst van de klepaandoening is de vernauwing licht tot ernstig. Deze aandoening wordt soms al heel vroeg in het leven ontdekt maar kan ook op latere kinderleeftijd of pas op volwassen leeftijd ontdekt worden.

Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Animatie van een hart met een aortaklepstenose

 

Animatie van een gezond hart

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een echocardiografie en electrocardiogram (ECG). Bij grote kinderen voeren we soms een fietsergometrie (inspanningstest) uit.

Behandeling

Een lichte of matige klepafwijking hoeft niet behandeld te worden. Het is wel nodig om tijdens vervolgcontroles te bepalen of de vernauwing erger wordt. Bij een ernstige vernauwing is een ingreep nodig. Meestal kan dit met een hartkatheterisatie. De interventiekindercardiololoog brengt door een bloedvat in de lies een hartkatheter naar de binnenkant van het hart. Hij rekt de vernauwde hartklep op door een kleine ballon op te blazen in de klepring. Als de vernauwing niet kan worden verholpen door een hartkatheterisatie, kan een operatie van het hart nodig zijn.

Met wie heeft u te maken?

Uw eigen kindercardioloog bespreekt het behandelplan met u. Voor de operatie of hartkatheterisatie wordt u door het behandelteam geïnformeerd op het pre-operatieve spreekuur. Tijdens de opname  ziet u verschillende andere kindercardiologen, afdelingsartsen en verpleegkundigen van het Kinderthoraxcentrum en/of de Intensive Care Kinderen. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor