Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Achterhoofdsoperatie met veren

Door deze operatie maken we het achterhoofd groter.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

De opname is een dag voor de operatie. We voeren de operatie uit op de leeftijd van zes tot negen maanden. Bij de operatie maken we het bot los van het achterhoofd. Aan de zijkanten van de schedel brengen we veren in. Het litteken loopt over de schedel, van oor naar oor en hechten we met oplosbare hechtingen.

Na de operatie gaat uw kind voor de veiligheid naar de intensive care. De ochtend na de operatie mag uw kind naar de verpleegafdeling. De totale opname duurt gemiddeld vijf dagen. Uw kind hoeft na de operatie geen helm te dragen, maar mag niet op het achterhoofd liggen. Gedurende twaalf weken na de operatie zal het achterhoofd groter worden door de veren. Na deze periode verwijderen we de veren in een opname met een overnachting.

Hoe gaan we te werk?

U krijgt drie weken voor de operatie bericht over de operatiedatum. Het kan zijn dat we de operatie uitstellen als uw kind ziek is, als er geen intensive care-bed vrij is, of als we een spoedoperatie bij een ander kind moeten uitvoeren. Het kan voorkomen dat we de operatie op de dag van de geplande operatie uitstellen om deze redenen. We plannen dan zo snel mogelijk een nieuwe datum.

In onze animatie leggen we de operatie uit:

Wat is het doel?

Het doel van de operatie is om:

  • De hersenen meer ruimte te geven door de schedel groter te maken.
  • De kans op te hoge hersendruk te verlagen.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Als complicatie van de operatie kan een scheurtje in het hersenvlies optreden. Dit kunnen we tijdens de operatie goed herstellen en het heeft geen gevolgen.

Kort na de operatie

De ochtend na de operatie brengen wij uw kind van de intensive care naar de verpleegafdeling. Het is belangrijk dat uw kind niet op het achterhoofd slaapt of steunt, omdat de veren anders hun werk niet kunnen doen. Het is goed om knuffels en muziek van thuis mee te nemen, wat uw kind herkent door voelen en horen.

Thuis

Als uw kind koorts van 38 graden of meer krijgt, pijn aangeeft, of de wond rood is of open is gegaan, is het goed om contact op te nemen.

Resultaat

Door de operatie maken we het achterhoofd groter. Dit resultaat is kort na de operatie zichtbaar en neem toe gedurende de weken na de ingreep. Aan de onderzijde van het achterhoofd kunt u een botrichel zien ontstaan en voelen. Dit is normaal. Aan de zijkanten van de schedel kunt u de veren voelen. Zolang er geen wondjes ontstaan, kan dit geen kwaad.

Wanneer neemt u contact op?

  • Als de wond rood is of open is gegaan.
  • Als uw kind pijn aangeeft.
  • Als uw kind koorts heeft van 38 graden of meer.

U kunt overdag bellen met de verpleegkundig specialist op 06 201 542 68 of met de verpleegafdeling waar uw kind lag. Na 17.00 uur of in het weekend kunt u contact opnemen met de telefoniste via (010) 704 07 04 en vragen naar de dienstdoende assistent plastische chirurgie.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor