Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Inwendige bestraling HDR brachytherapie

Download PDF

Brachytherapie is een inwendige bestraling waarbij u korte tijd veel straling krijgt toegediend via een kleine stralingsbron dicht bij of in de tumor. Hierdoor kunnen we omliggende organen veel beter sparen en krijgt de tumor een veel hogere dosis bestraling. We kunnen alleen kleine tumoren behandelen met deze methode.


Over de behandeling


Wat is het?
HDR staat voor 'High Dose Rate' en betekent letterlijk 'Hoog Dosis Tempo'. Het Griekse woord 'brachy' betekent: dichtbij, 'therapie' betekent: behandeling. Samen betekent dit: het plaatsen van een kleine radioactieve bron in of vlak bij het tumorweefsel. Brachytherapie bestaat als afzonderlijke behandeling, maar ook in combinatie met uitwendige bestraling.

Verloop van de behandeling


Behandelplan
De radiotherapeut bespreekt met u het behandelplan. Hierin staat ook hoe lang de behandeling duurt. Dit kan variëren van 1 tot 10 dagen. De behandeling is op werkdagen en niet in het weekend. Een behandeling duurt 2 tot 20 minuten.

Buisjes
Voor elke bestraling koppelen we de flexibele buisjes die bij u zijn ingebracht, via verlengsnoertjes aan het HDR-bestralingsapparaat. Op die manier kan de radioactieve bron volgens een vooraf gemaakt plan bij u in de ingebrachte katheters komen en kan de bestraling beginnen.

De bestraling
Tijdens de bestraling bent u alleen in de kamer. Er is een camera aanwezig, zodat medewerkers u tijdens de bestraling kunnen volgen. Zo nodig kunnen we de bestraling onderbreken. Van de bestraling voelt u niets. Zodra de bestralingstijd is verstreken, gaat de radioactieve bron automatisch terug in de kluis van het bestralingsapparaat en worden de buisjes losgekoppeld. Vanaf dat moment is er geen straling meer in uw lichaam en ook niet in de kamer. Tussen de bestralingen door zijn de buisjes afgesloten door een dopje, zodat er geen vuil in kan komen.

Na de behandeling


Na de bestraling gaat u weer terug naar de verpleegafdeling of naar huis.

Contact


Heeft u nog vragen over de behandeling? Stelt u deze dan gerust aan uw behandelend arts, de verpleegkundige of de radiotherapeutisch laborant.