Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Oncologisch ulcus

Wond door een kwaadaardige tumor

Een oncologisch ulcus is een wond die ontstaat door een kwaadaardige tumor, oftewel kanker. Hier vindt u meer informatie over een oncologisch ulcus.

Download PDF


Wat is een oncologisch ulcus?

Bij kanker kunnen er wonden ontstaan. Een oncologisch ulcus is een wond die ontstaat als een kwaadaardige tumor of een uitzaaiing (metastase) onder de huid zit en door de huid heen naar buiten groeit. De wond ziet er meestal grillig en paddenstoelachtig gevormd uit.

Symptomen en gevolgen

  • Bloedingsneiging: de wond bloedt vaak sneller dan normaal (ook wel: verhoogde bloedingsneiging). Soms bloedt de wond tijdens het wisselen van het verband, maar de wond kan ook spontaan gaan bloeden.
  • Wondvocht: vaak geven deze wonden meer vocht af dan normale wonden.
  • Geurproblemen: een oncologisch ulcus kan onaangenaam ruiken. Dit komt doordat bacteriën makkelijk groeien in een oncologisch ulcus.
  • Jeuk: de wond kan jeuk veroorzaken.
  • Pijn: de wond kan pijn veroorzaken.
  • Groei: zonder behandeling zal de wond blijven groeien.
Niet iedereen heeft last van dezelfde symptomen of gevolgen. Het verloop is bij iedereen anders.

Over de behandeling


Doel van de behandeling

Helaas is het niet altijd mogelijk om een oncologisch ulcus te genezen. Uw arts zal dit met u bespreken. Afhankelijk van uw situatie bepaalt de arts samen met u het behandelplan. Er zijn verschillende mogelijkheden bij de behandeling:
  • Behandeling gericht op genezing: als de behandeling is gericht op genezing, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Het type behandeling is afhankelijk van uw situatie. Als u radio- of chemotherapie krijgt, kunnen deze behandelingen invloed hebben op de genezing van uw wond. Ze kunnen ervoor zorgen dat uw wond langzamer geneest. Door de bestralingen wordt uw huid kwetsbaar en kan het beschadigd raken. Als u in het verleden radio- of chemotherapie heeft gehad, kan dat ook effect hebben op uw wondgenezing.
  • Behandeling gericht op maximaal comfort: als het oncologisch ulcus niet te genezen is, zullen we er met de behandeling voor zorgen dat u zo min mogelijk pijn en ongemak heeft. Ons doel is verhogen van uw kwaliteit van leven. Zo zullen we bijvoorbeeld proberen zo min mogelijk uw verband te verwisselen.


De wondverpleegkundige van het wondexpertisecentrum

De wondverpleegkundige van het wondexpertisecentrum helpt u bij de keuze van het juiste verband. Met verschillende wondverzorgingsproducten bestrijden ze de symptomen van het oncologisch ulcus.

Met vragen kunt u of uw wijkverpleegkundige altijd terecht bij de wondverpleegkundige (zie de contactgegevens onder het kopje ‘contact’). U kunt een afspraak maken of een foto sturen via de mail. De wondverpleegkundige kan dan via de mail advies geven.

Pijnbestrijding

Als u pijn heeft aan uw wond, zal uw arts u pijnstillende medicijnen geven. Ook zal de wondverpleegkundige kijken of er is gekozen voor het juiste verband. Als uw verband vastkleeft aan uw wond of als het verband moeilijk te verwijderen is, kan dit ook voor pijn zorgen.

In sommige gevallen verwijst uw arts u door naar de huisarts voor de pijnbestrijding. Ook kunnen we u doorverwijzen naar het pijnteam van het Erasmus MC.

Thuiszorg

De wondverpleegkundige bespreekt samen met u wie uw wond thuis het beste kan verzorgen. Het kan zijn dat u dit zelf wil doen, of dat een naaste dit doet. De wondverpleegkundige bespreekt de voor- en nadelen hiervan met u.

U kunt ook voor thuiszorg kiezen. Dan zullen wij een aanvraag doen bij het Bureau Nazorg van het Erasmus MC. U kunt ook uw huisarts vragen om een aanvraag voor thuiszorg te doen. Als de wondverpleegkundigen van het wondexpertisecentrum betrokken zijn, zullen zij zorgen voor een goede overdracht naar de thuiszorg. Daarnaast zorgen ze voor het bestellen van de nodige materialen. Na de eerste bestelling kunt u zelf de materialen bijbestellen bij dezelfde firma.

Contact

Heeft u of uw wijkverpleegkundige vragen over uw wond? Neem dan gerust contact op met de wondverpleegkundigen van het wondexpertisecentrum.

Neem contact op het met wondexpertisecentrum (maandag t/m vrijdag, van 8:00-16:00)
  • Telefoonnummer: (06) 33330456
  • E-mail: wondexpertise@erasmusmc.nl. Het is fijn als u een foto van uw wond kunt meesturen met uw naam, geboortedatum en/of patiëntnummer.

Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)

Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmc.nl/kankerinstituut/patio. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris: