Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Radiotherapie bij slokdarmkanker

Veelgestelde vragen en bijwerkingen

Download PDF
Radiotherapie is een van de behandelmethodes bij slokdarmkanker en soms om symptomen en klachten te bestrijden. De bijwerkingen en de meest gestelde vragen over radiotherapie als behandelmethode bij slokdarmkanker hebben we voor u op een rij gezet zodat u weet waar u aan toe bent en u zich goed kunt voorbereiden. Al uw andere vragen stelt u tijdens de behandeling aan de laborant of tijdens een van uw vaste afspraken aan de radiotherapeut.


Algemene informatie
Algemene informatie
Algemene informatie

Radiotherapie Veelgestelde vragen en bijwerkingen. Algemeen.


Bijwerkingen bij bestraling bij slokdarmkanker


Vermoeidheid is een bijwerking die regelmatig voorkomt. We raden u aan om zolang dat mogelijk is uw normale dagritme aan te houden en uw conditie op peil te houden. Het ontstaan van andere bijwerkingen hangt af van de plaats van het bestralingsgebied. Bijwerkingen vinden meestal plaats op de plekken waar u wordt bestraald. Deze bijwerkingen ontstaan in de loop van de bestralingsperiode en verdwijnen meestal geleidelijk 2 tot 5 weken na de laatste bestraling. De radiotherapeut bespreekt met u hoe u het best kunt omgaan met de bijwerkingen en schrijft soms medicijnen voor om de klachten te verminderen.


Acute bijwerkingen bij slokdarmkanker


Mogelijke bijwerkingen tijdens de bestralingsperiode


Deze bijwerkingen kunnen in de loop van de bestralingsperiode ontstaan. Enkele weken na de laatste bestraling verdwijnen deze bijwerkingen meestal geleidelijk.

Irritatie van de slokdarm
  • Pijn bij het slikken.
  • Gevoel dat er 'iets blijft steken' of dat het eten moeilijker zakt.
  • Slikklachten door taai slijm.
Irritatie van de luchtwegen
  • Kriebelhoest.
  • Slijmproductie.
Eetlust
  • Verminderde eetlust, u kunt hiervoor naar een diëtist.
  • Misselijkheid.

Late bijwerkingen bij slokdarmkanker


Mogelijke bijwerkingen vanaf enkele maanden na de bestralingsperiode


De radiotherapeut bespreekt met u hoe u het best kunt omgaan met de bijwerkingen en schrijft soms medicijnen voor om de klachten te verminderen.

Eten

  • Problemen met voedselpassage (slikken).

Veelgestelde vragen


Waarom moet ik contrastvloeistof drinken?
Als we u bestralen op de slokdarm of de maag dan zorgt de contrastvloeistof ervoor dat sommige organen en de tumor zelf beter zichtbaar zijn. Zo kan de radiotherapeut deze organen gemakkelijker intekenen.

Waarom krijg ik bijvoeding?
Bij een zware behandeling als deze is het belangrijk dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als u door slikklachten moeilijker kunt eten en hierdoor teveel gewicht verliest, schrijft de diëtist extra voeding voor. Vaak kan dit door middel van pakjes vloeibare bijvoeding, maar soms is het nodig om ook een voedingssonde te plaatsen.

Hoe verzorg ik mijn huid tijdens de bestralingsperiode?
Als de huid intact is, mag u het dun insmeren met een crème die u al gebruikt. Tenzij de radiotherapeut anders adviseert. Door de huid in te smeren kunt u een bestralingsreactie van de huid niet voorkomen, maar het kan wel prettig aanvoelen. Als de huid erg geïrriteerd is, of kapot gaat, schrijft de radiotherapeut een zalf voor. Let op: Smeer vanaf een uur voor de bestraling geen crème of zalf.

Moet ik stoppen met roken?

Roken kan de effectiviteit van de bestralingsbehandeling nadelig beïnvloeden en bovendien meer bijwerkingen veroorzaken. Stoppen met roken is dan ook een zeer dringend advies. Vraag uw huisarts om hulp en kijk op de websites SineFuma en op rokeninfo.nl van het Trimbos-instituut. Hier kunt ook een folder downloaden over stoppen met roken.

Mag ik alcohol drinken?
Alcohol kan extra irritatie aan het slijmvliesweefsel veroorzaken. Als u niet meer dan 2 glazen alcohol per dag drinkt, zal dit het effect van de bestralingsbehandeling niet nadelig beïnvloeden. Omdat helemaal geen alcohol drinken beter is, adviseren wij u niet te drinken.


Heeft u nog vragen?


Bent u bij ons onder behandeling en heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over bijwerkingen, over de bestralingsbehandeling of medische vragen? Neem dan contact op met het secretariaat van uw behandelende radiotherapeut.

Als patiënt kunt u ook bij een van onze voorlichters terecht voor een persoonlijk gesprek. Bij de receptie radiotherapie kunt u een afspraak maken die eventueel gecombineerd is met de bestralingsafspraak.


Contact


De contactgegevens van het secretariaat van uw behandelende radiotherapeut staat op uw afsprakenlijst van radiotherapie.

Met dringende vragen buiten kantoortijden neemt u contact op met het Erasmus MC via het algemene telefoonnummer en vraagt u naar de dienstdoende radiotherapeut.
(010) 704 0 704.