Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Defaecografie

Röntgenfoto's van de endeldarm

Bij een defaecografie kijken we naar uw endeldarm. Dit is het laatste gedeelte van de dikke darm. Met röntenfoto's kijken we naar de ligging en beweging van uw endeldarm en bekkenbodem. Zo zoeken we naar een oorzaak van uw problemen met de ontlasting.

Download PDF
Voorbereiding


Eten en drinken

Om goede röntgenfoto's te kunnen maken, is het belangrijk dat uw endeldarm schoon is. Het is daarom heel belangrijk dat u op de dag van het onderzoek 's morgens na het wakker worden:

  • Een zetpil (Bisacodyl) inbrengt in de endeldarm. De zetpil lost vanzelf op.
  • Een licht ontbijt uit (bijvoorbeeld een kop thee en een beschuit).
  • Daarna niets meer eet en drinkt tot het onderzoek.
Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie plaatsvinden. Verander zo nodig uw afspraak.

Tijdens de behandeling wordt (jodiumhoudend) contrastmiddel toegediend. Zeer kleine hoeveelheden kunnen in de moedermelk komen, maar deze kleine hoeveelheden worden niet opgenomen door het maagdarmkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening van het contrastmiddel 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit jodium. Jodium kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor jodium? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. De behandelend specialist zal u vertellen of voorbereiding met medicatie nodig zal zijn. Wilt u het ook voor het onderzoek of de behandeling zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Kleding
Kies voor kleding zonder metalen sluitingen (risten, knopen of beugels en sluitingen van bh's) of voor kleding dat u makkelijk kan uittrekken. Metaal aan de kleding kan de röntgenfoto's namelijk verstoren.

Over dit onderzoek


Wat is het doel?


Met dit onderzoek proberen we de oorzaak van uw darmproblemen te vinden.

Wat we gaan doen


Met een contrastmiddel maken we röntgenfoto's van de endeldarm.

Verloop van het onderzoek


Het Erasmus MC is een universitair medisch centrum, waarin personeel wordt opgeleid. Het kan daarom voorkomen dat het onderzoek of de behandeling uitgevoerd wordt door één van onze arts-assistenten, gesuperviseerd door een staf-arts. Ook kan het voorkomen dat de arts die het onderzoek of de behandeling van tevoren met u heeft doorgesproken niet degene is die het onderzoek of de behandeling uitvoert.

Voor het onderzoek


Wordt uw dunne darm ook beoordeeld? Dan is het belangrijk dat u 1,5 uur voor het onderzoek aanwezig bent op de afdeling radiologie. U krijgt dan contrastmiddel bariumsulfaat (ook wel bariumpap genoemd) te drinken. Door dit contrastmiddel kunnen we ook de dunne darm zien op de röntgenfoto's.

Ga voor het onderzoek nog even naar het toilet om te plassen, zodat uw blaas goed leeg is.

Tijdens het onderzoek


Tijdens het onderzoek ligt u op de röntgentafel.

Bent u een vrouw? Dan brengt de radioloog eerst een contrastmiddel in via een dun slangetje in de vagina. Hierdoor kan de radioloog goed de verschillen zien tussen de wand van de vagina en de wand van de endeldarm op de röntgenfoto's.

U komt op uw linkerzij te liggen met uw benen iets opgetrokken. De radioloog brengt dan een slangetje in via de anus. Via het slangetje wordt de endeldarm gevuld met contrastmiddel. Het kan zijn dat u hierdoor aandrang voelt. Probeer dit zo goed mogelijk op te houden.

Daarna mag u van de röntgentafel afstappen en op een speciaal gemaakte toiletstoel gaan zitten. Tijdens het maken van de röntgenfoto's zal de radioloog aangeven wanneer u uw bekkenbodem mag aanspannen of ontspannen. Als de radioloog het zegt, mag u het contrast wel laten lopen.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek


Eten en drinken

U moet veel water drinken om het bariumpap kwijt te raken. Soms geven we u een laxeermiddel mee naar huis.

Ontlasting
Uw ontlasting kan door het bariumpap een paar dagen een witte kleur hebben.

De uitslag


De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.

Wanneer contact opnemen?


Dit onderzoek verloopt meestal zonder problemen. Krijgt u thuis toch een complicatie? Bel dan naar de polikliniek radiologie. Vraag daarna of u doorverbonden kunt worden met de radioloog van de abdomensectie.

Bij spoed buiten kantooruren belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. Vraag dan of u doorverbonden kunt worden met de dienstdoende assistent van de radiologie.

Contact


  • Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 20 06.
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704