Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Dexamethasontest intraveneus

Functietest Endocrinologie

Download PDF
U krijgt binnenkort een intraveneuze dexamethasontest. Deze test vindt meestal plaats op de dagbehandeling. Soms wordt u voor de test kort opgenomen op de verpleegafdeling. Uw behandelend arts of verpleegkundig specialist informeert u hier van tevoren over. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de test, de test zelf en wat u na de test kunt verwachten.Doel van de test


Met deze test willen we kijken of uw lichaam te veel cortisol aanmaakt. Bij de test krijgt u dexamethason toegediend. Dexamethason remt de aanmaak van cortisol door de bijnieren. Normaal gesproken zal er weinig cortisol in uw bloed zitten nadat u dexamethason heeft gekregen. Als uw cortisol hoog blijft, betekent dit dat uw lichaam te veel cortisol maakt. Om dit te onderzoeken, meten we twee keer hoeveel cortisol er in uw bloed zit. Voor en na een infuus met dexamethason.

Voorbereiding voor de test


Niet nuchter
Voor de dexamethasontest hoeft u niet nuchter te zijn. U mag vooraf gewoon eten en drinken.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen (bijvoorbeeld tabletten, inhalators of neussprays) met corticosteroïden, zoals hydrocortison en prednison? Deze mag u vanaf een bepaalde tijd vóór de test niet meer gebruiken. Hoelang die tijd is, hoort u van uw behandelend arts of verpleegkundig specialist. Pas ná de dexamethasontest mag u de medicijnen weer gebruiken. Weet u niet zeker of uw medicijnen corticosteroïden bevatten? Vraag dit dan aan uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.

Uitvoering van de test


U krijgt twee infuusnaalden in uw arm. Daarna moet u 30 minuten wachten. Via de infuusnaald nemen we een buisje bloed af. Via de andere infuusnaald krijgt u de dexamethason. Het infuus met de dexamethason duurt 7 uur. Daarna nemen we nog een keer een buisje bloed af. De dexamethasontest duurt in totaal ongeveer acht uur. Daarna halen we de infusen weer uit uw arm.

Tijdens de dexamethasontest moet u zich houden aan deze “leefregels”:
  • Eet niet meer dan de maaltijden die we u geven. U krijgt van ons aangepaste maaltijden, namelijk een licht ontbijt en een lichte lunch.
  • Tijdens de dexamethasontest mag u de dagbehandeling of verpleegafdeling niet verlaten.

Bijwerkingen van de test


Bij de dexamethasontest krijgt u meestal geen bijwerkingen. Voelt u zich ineens niet lekker? Vertel dit dan aan de verpleegkundige.

Nazorg


U kunt na de test zelfstandig naar huis.

Uitslag van de test


De uitslag van de dexamethasontest krijgt u tijdens een volgende afspraak op de polikliniek.

Afspraak verzetten


Kunt u niet naar de afspraak voor de test komen ? Bel dan naar de dagbehandeling of de verpleegafdeling om de afspraak te verzetten (voor telefoonnummer zie kopje 'contact')

Contact


Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur op het volgende telefoonnummer:
  • Polikliniek Endocrinologie (010) 704 05 70
  • Dagbehandeling (010) 703 27 55
  • Verpleegafdeling (010) 703 31 46