Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

PTA urinewegen

Dotteren van de urinewegen

Download PDF
Een PTA van de urinewegen is het dotteren van de urinewegen. Hierbij brengen we een ballon in de ureter. Dit is de urineleider die van de nieren naar de blaas loopt. Doordat de ballon de urineweg oprekt, lossen we een vernauwing op.Voorbereiding


Eten en drinken
Op de dag van het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u na 12 uur middernacht niets meer mag eten of drinken.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit jodium. Jodium kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor jodium? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. De behandelend specialist zal u vertellen of voorbereiding met medicatie nodig zal zijn. Wilt u het ook voor het onderzoek zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Bloedverdunners
Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt.

Kleding
Het onderzoek vindt plaats in een steriele omgeving. Daarom moet u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komen. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit. Soms krijgt u op de afdeling een operatiehemd aan van de verpleegkundigen.

Opname
Uw behandelend arts heeft u verteld dat u voor deze behandeling wordt opgenomen. Meestal is dit voor een of twee dagen.

Tijdstip van het onderzoek of de behandeling
De duur van het onderzoek of behandeling wisselt erg. We kunnen daarom niet aangeven hoe lang het onderzoek gaat duren of wanneer u klaar zal zijn. Ook krijgen we vaak aanmeldingen voor spoedprocedures. Het kan daarom voorkomen dat uw afspraak wordt uitgesteld. Meestal stellen we uw behandeling uit naar een later tijdstip op dezelfde dag, maar in zeldzame gevallen moeten we uw onderzoek uitstellen naar een andere dag. Als dit het geval is, geven we u hier zo snel mogelijk meer informatie over.

Toilet

Ga voor het onderzoek of de behandeling nog even naar het toilet op de verpleegafdeling.

Over de behandeling


Wat we gaan doen


Tijdens de behandeling blazen we een ballon op ter hoogte van de vernauwing in de urinewegen. Dit heet dotteren.

Wat is het doel?


Het doel van de behandeling is het verminderen van de vernauwing in de urineleider. Zo kan de urine weer via de normale weg de blaas in lopen.

Verloop van de behandeling


Het Erasmus MC is een universitair medisch centrum, waarin personeel wordt opgeleid. Het kan daarom voorkomen dat het onderzoek of de behandeling uitgevoerd wordt door één van onze arts-assistenten, gesuperviseerd door een staf-arts. Ook kan het voorkomen dat de arts die het onderzoek of de behandeling van tevoren met u heeft doorgesproken niet degene is die het onderzoek of de behandeling uitvoert.

Zodra u op de onderzoekstafel ligt, maken we de drain en de huid eromheen schoon met alcohol. Daarna wordt u toegedekt met steriele doeken. De radioloog zal de drain afknippen en verwijderen. Er blijft dan een dun draadje achter in de nier waar een tijdelijk buisje overheen geplaatst kan worden. U hoeft dus niet opnieuw geprikt te worden. Via het buisje worden er röntgenfoto's gemaakt zodat de vernauwing goed zichtbaar wordt. Met deze foto's bepalen we waar de dotter gedaan moet worden. Door het tijdelijke buisje schuiven we de dotterballon op tot bij de vernauwing. Daarna blazen we de ballon op. Het kan zijn dat u iets merkt van het oprekken maar dit hoeft niet. Afhankelijk van het resultaat van de dotter wordt er wel of geen drain teruggeplaatst.

Duur van de behandeling
De behandeling duurt ongeveer één uur.

Na de behandeling


Nazorg en controles


Na het onderzoek wordt u weer teruggebracht naar de verpleegafdeling. Om de kans op nabloedingen zo klein mogelijk te houden, moet u 1 uur bedrust houden als u weer op uw kamer bent.

Eten en drinken
U mag na de behandeling, in overleg met de dienstdoende arts, weer gewoon eten en drinken.

Naar huis


Als u alleen bent opgenomen voor de ureter dotter, mag u meestal dezelfde of de volgende dag weer naar huis. Een afspraak voor uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek krijgt u thuisgestuurd.

Leefregels
Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur rustig aan doet. U mag geen zware dingen tillen, niet sporten en niet teveel traplopen.

Bijwerkingen en complicaties


Onderzoeken waarbij er gedotterd wordt, verlopen meestal zonder problemen. Een enkele keer treden er bijwerkingen op, zoals een infectie of bloeduitstorting waar de drain zit of heeft gezeten.

Complicaties


Een onderzoek of behandeling brengt altijd risico’s op complicaties met zich mee. Maar het team wat het onderzoek of de behandeling uitvoert is gespecialiseerd in het voorkomen van complicaties. De volgende complicaties kunnen optreden:

  • schade aan de urineleider

Wanneer contact opnemen?


Krijgt u thuis toch last van een complicatie of bijwerking? Belt u dan naar de polikliniek radiologie. Vraag dan vervolgens of u doorverbonden kunt worden met de physician assistent van de interventie radiologie. Bij spoed buiten kantooruren belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. Vraag dan of u doorverbonden kunt worden met de dienstdoende assistent van de radiologie.

Contact


  • Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 20 06.
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704