Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Schildwachtklier-scan bij melanoom

Sentinel-node scan

Belangrijk: Een goede voorbereiding is erg belangrijk voor het slagen van het onderzoek. Lees daarom de informatie in deze brief aandachtig door.

Download PDF

Voorbereidingen

U dient de instructies op te volgen die u heeft gehad als voorbereiding voor de OK (operatie).

Waarom moet u op tijd komen?

De radioactieve vloeistof die nodig is voor het onderzoek wordt speciaal voor u klaargemaakt. Het is daarom belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Radioactiviteit

Radioactiviteit speelt een centrale rol voor de uitvoering van de diagnostische onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt toegediend op onze afdeling is echter zo laag, dat de kans op schadelijke gevolgen verwaarloosbaar is. De stralingsdosis is te vergelijken met de dosis die u krijgt bij een röntgenonderzoek. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.

Het onderzoek

Met dit onderzoek kunnen de lymfeklieren in het afvloedgebied van de tumor of het litteken (waar de tumor heeft gezeten) worden gelokaliseerd. Terwijl u op een smal bed ligt, wordt er rond de tumor of het litteken 4 plaatsen kleine hoeveelheden licht radioactieve vloeistof ingespoten. Aansluitend worden gedurende 20 tot 35 minuten foto’s gemaakt. Na een wachttijd van 1½ tot 2 uur worden nogmaals enkele foto’s van het afvloedgebied gemaakt om de schildwachtklier te lokaliseren. Als de schildwachtklier(en) zichtbaar is op de scan wordt deze eerst gelokaliseerd en daarna wordt er met een viltstift één of meerdere markeringen op uw huid afgetekend.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 2 ½ tot 3 uur, inclusief wachttijd. Tijdens het onderzoek is het mogelijk naar uw eigen muziek te luisteren via een koptelefoon. Uw dient de benodigde geluidsapparatuur zelf mee te brengen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek gaat u naar de afdeling waar u verwacht wordt voor de opname (i.v.m. de voorbereidingen voor de operatie).


Zwangerschap of borstvoeding

Het is voor ons belangrijk om te weten of u (vermoedelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft. Als dat zo is, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met onze afdeling.

Begeleider

U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Eigendommen

Wij raden u aan geen waardevolle bezittingen mee te nemen naar het ziekenhuis. Laat uw eigendommen niet onbeheerd achter.

Contact

Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704