Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Schildwachtklier-scan SNARB

(2-daags protocol)

Download PDF
Belangrijk

Voorbereidingen


U dient de instructies op te volgen die u heeft gehad als voorbereiding voor de OK (operatie).

Waarom moet u op tijd komen?


De radioactieve vloeistof die nodig is voor het onderzoek wordt speciaal voor u klaargemaakt. Het is daarom belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Radioactiviteit


Radioactiviteit speelt een centrale rol voor de uitvoering van de diagnostische onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt toegediend op onze afdeling is echter zo laag, dat de kans op schadelijke gevolgen verwaarloosbaar is. De stralingsdosis is te vergelijken met de dosis die u krijgt bij een röntgenonderzoek. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.

Het onderzoek


Met dit onderzoek kunnen de lymfeklieren gelokaliseerd worden die in het afvloedgebied van een tumor of litteken liggen. Dit onderzoek bestaat uit twee dagen: Op dag 1 komt u voor de injectie. Er wordt rond de tumor of het litteken een kleine hoeveelheid licht radioactieve vloeistof ingespoten. Op dag 2 worden de foto’s gemaakt. Er worden enkele foto’s gemaakt van het afvloedgebied. Als de schildwachtklier(en) zichtbaar is op de foto’s wordt deze eerst gelokaliseerd en daarna wordt er met een viltstift één of meerdere markeringen op uw huid afgetekend.
Indien de schildwachtklier niet zichtbaar is kan ervoor gekozen worden een extra injectie te geven met het licht radioactieve vloeistof om daarna eventueel nog aanvullende foto’s te maken.

Duur


Op dag 1 krijgt u de injecties. Dit onderdeel duurt ongeveer 10 minuten.
Op dag 2 krijgt u de foto’s. Dit deel van het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Tijdens het onderzoek is het mogelijk naar uw eigen muziek te luisteren via een koptelefoon. Uw dient de benodigde geluidsapparatuur zelf mee te brengen.

Na het onderzoek


Na het onderzoek gaat u naar de afdeling waar u verwacht wordt voor de opname (i.v.m. de voorbereidingen voor de operatie).


Zwangerschap of borstvoeding


Het is voor ons belangrijk om te weten of u (vermoedelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft. Als dat zo is, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met onze afdeling.

Begeleider


U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Eigendommen


Wij raden u aan geen waardevolle bezittingen mee te nemen naar het ziekenhuis. Laat uw eigendommen niet onbeheerd achter.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704