Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Vaccinatie tegen waterpokken

Voor patiënten die op de wachtlijst staan voor een niertransplantatie

Interne geneeskunde

Download PDF
Na een niertransplantatie kunt u ziek worden van het virus dat waterpokken veroorzaakt. Daarom controleren we u voor de transplantatie op het virus. Als u het virus nog niet eerder heeft gehad, zullen we u vaccineren tegen de waterpokken. Hier leest u alles over de controle op het virus en het vaccinatieprogramma.


Controle op het waterpokkenvirus


Daarom controleren we alle patiënten die op de wachtlijst staan voor een niertransplantatie op het waterpokken virus. Dit doen we door een beetje bloed bij u af te nemen. Meestal doen we dit tegelijk met de andere bloedafnames.

Heeft u het virus al gehad? Dan heeft u genoeg antistoffen in uw lichaam om u tegen dit virus te beschermen. Maar heeft u het virus nog niet eerder gehad? Dan heeft uw lichaam nog niet genoeg antistoffen tegen het virus aangemaakt. Om u te beschermen tegen het virus zullen we u vaccineren. Zo bent u goed beschermd tegen het virus na uw niertransplantatie.

Vaccineren


Het duurt maximaal 12 weken om u te vaccineren en u goed te beschermen tegen het virus. Tijdens deze periode van maximaal 12 weken kunt u nog geen niertransplantatie krijgen. Staat u al op de wachtlijst voor een transplantatie? Dan halen we u hier tijdelijk vanaf.

De researchverpleegkundige maakt zo snel mogelijk een afspraak met u voor de vaccinaties en de bloedafname. We combineren de afspraken zo veel mogelijk met uw afspraken op de pre-transplantatie polikliniek.

We vaccineren u twee keer met 0,5 ml provarivax. Tussen de twee vaccinaties zitten 4 tot 8 weken. U krijgt de vaccinatie in uw bovenarm, net onder de huid (subcutaan). Het vaccin voor de waterpokken is een levend verzwakt virus. Door het vaccin kunt u koorts krijgen. U mag dan een paracetamol nemen om uw koorts te verlagen. Ook kan de prikplek wat rood en pijnlijk zijn en warm aanvoelen. Als u hevige klachten krijgt na de vaccinatie. Neem dan contact met ons op. U kunt de contactgegevens vinden onder het kopje 'contact'.

Als u zwanger bent mag u niet gevaccineerd worden. We adviseren u ook om niet zwanger te worden tot 3 maanden na de vaccinatie.

13 weken na de eerste vaccinatie nemen we nogmaals een buisje bloed bij u af om te controleren of u genoeg antistoffen heeft aangemaakt. 4 weken na de tweede vaccinatie mag u weer terug op de wachtlijst voor transplantaties.

We brengen uw behandelend nefroloog en huisarts op te hoogte als u gevaccineerd bent.

Vaccinatieschema


Polikliniek afspraak
1e vaccinatie
Na 4-8 weken
2e vaccinatie
Na 13 weken
Bloedafname


Contact


Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op via:

  • Specialisme Nefrologie en Niertransplantatie, Inwendige Geneeskunde op (010) 703 57 56 of via research.niertransplantatie@erasmusmc.nl
  • Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704 (vraag naar de researchverpleegkundige van de afdeling Nefrologie en Niertransplantatie of de dienstdoende nefroloog)