Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Psoriasis vulgaris

Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte van de huid.

Psoriasis vulgaris: over deze aandoening

Wat is Psoriasis vulgaris?

Er ontstaan rode plekken met een witte/zilvergrijze schilfering. Ook kan de huid jeuken. Er zijn perioden van tijdelijke verslechtering en verbetering. Bij psoriasis treden ook nagelafwijkingen op en regelmatig gewrichtsklachten.Psoriasis is niet besmettelijk. Het kan op iedere leeftijd ontstaan, maar komt vooral voor bij volwassenen.

Bij psoriasis zijn er continu ontstekingen in de huid en is er een soort opstapeling van hoorncellen aanwezig. Het afweer (immuun) systeem speelt een belangrijke rol bij psoriasis. Er is een overmatige immuunreactie ontstaan op de psoriasisplekken. Ook erfelijkheid is belangrijk. Ongeveer 40% van de mensen met psoriasis heeft een eerstegraad familielid (zus, broer, kind of ouder ) met psoriasis. Uit genetisch onderzoek is gebleken dat er specifieke locaties zijn op genen (het erfelijk materiaal) die gepaard gaan met een hoger risico op psoriasis. In de platte plekken (plaques) komen bepaalde immuun eiwitten (cytokines TNF-alfa, IL-17 en IL-23) verhoogd voor.

Sommige factoren kunnen psoriasis uitlokken of verergeren bij mensen die aanleg tot psoriasis hebben. Voorbeelden hiervan zijn stress, infecties, beschadigingen van de huid en medicatie.

Wat wij voor u doen

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit het voorschrijven van neutrale invetzalven, hormoonhoudende of hormoonsparende zalven, tabletten en injecties (biologics). Ook kan lichttherapie gegeven worden.

Corticosteroiden voor de huid

Lichttherapie

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor