Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Neusklachten door allergie

Allergische Rhinitis

Uw afweersysteem reageert te heftig op één of meerdere stoffen die niet gevaarlijk zijn. Voorbeelden van zulke stoffen zijn stuifmeel (hooikoorts) en de huidschilfers van huisdieren.

Neusklachten door allergie: over deze aandoening

Wat is Neusklachten door allergie?

Wat houdt deze aandoening in?

Als u gevoelig bent voor bepaalde (niet gevaarlijke) stofjes, kunt u daarvan een allergische reactie krijgen. Jeuk, tranende rode ogen, niezen, een snotneus of juist een verstopte neus en een kriebelende keel zijn de meest voorkomende symptomen.

Die reacties komen door een overdreven reactie van uw afweersysteem. De symptomen kunnen erg vervelend zijn, maar zijn niet per se gevaarlijk. 

Hoe vaak komt het voor?

Heel veel mensen hebben last van hooikoorts of een huisdierenallergie. Er wordt zelfs geschat dat 1 op de 5 Nederlanders last heeft van hooikoorts.

Soorten

De meest voorkomende soorten van neusklachten door allergie zijn:

  • Hooikoorts (stuifmeelallergie).
  • Huisstofmijtallergie.
  • Huisdierallergie.

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen. De pollen die door de lucht vliegen, zijn het stuifmeel van bomen en planten. Pollen komen makkelijk in je neus of keel terecht. Daar veroorzaken ze jeuk, tranende ogen en een snotneus (of juist een verstopte neus). 

Huisstofmijten zijn hele kleine (niet zichtbaar met het blote oog) spinnetjes die in huisstof leven. Ze houden van warme en vochtige plekken, zoals je bed. Huisstofmijten zijn het hele jaar aanwezig, maar in de herfst en winter zijn het er meer. Bij huisstofmijtallergie wordt de allergische reactie veroorzaakt door de uitwerpselen (poep) van de mijten. 

Huisdierallergie wordt voornamelijk veroorzaakt door de huidschilfers van dieren. Vooral honden en katten zorgen bij sommige mensen voor een allergische reactie.

Oorzaak

Neusklachten door allergie verschijnen wanneer bepaalde stofjes (zoals stuifmeel) in uw neus terecht komen. Het slijmvlies in uw neus werkt als een beschermlaagje. Als u gevoelig bent voor een stof, reageert uw neusslijmvlies daar overdreven heftig op. Het stofje zet zich vast op de anticellen in het slijmvlies. Hierdoor wordt histamine aangemaakt, het stofje waarvan uw ogen gaan tranen en uw neus gaat jeuken.

Symptomen en gevolgen

De meest voorkomende symptomen bij neusklachten door allergie zijn:

  • Jeuk
  • Loopneus of juist een verstopte neus
  • Niezen
  • Traanogen en rode ogen
  • Kriebel in de keel

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de precieze oorzaak van uw allergische klachten te achterhalen doen we een huidtest, waarbij we kijken hoe uw huid reageert op bepaalde allergenen (stofjes).

Allergie kan behandeld worden met medicijnen (korte termijn) en hyposensibilisatie (prikkuur met allergenen) voor een langdurige oplossing.

Uw klachten worden minder erg als u niet in aanraking komt met de allergenen. Uw arts kan u tips geven.

Met wie heeft u te maken?

De KNO-arts onderzoekt de herkomst van uw allergische klachten en zorgt, als dat nodig is, ook voor de behandeling.

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor