Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa: over deze aandoening

Wat is Colitis ulcerosa?

Colitis ulcerosa betekent letterlijk een ontsteking van de dikke darm (colon betekent dikke darm, -itis betekent ontsteking), waarbij zweren gevormd worden (ulcerosa). Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn noemen we ook wel inflammatory bowel disease (IBD).

Bij colitis ulcerosa is de dikke darm regelmatig ontstoken. De ontsteking zit voornamelijk in het slijmvlies aan de binnenkant van de dikke darm. Ook kunnen er klachten en ontstekingen buiten de darm voorkomen bij colitis ulcerosa.

Voor meer informatie over colitis ulcerosa verwijzen wij u naar de site van de patiëntenvereniging Crohn & Colitis NL. Hier vindt u ook veel informatie over de ziekte, de onderzoeken en ervaringen van anderen.
 

Wat wij voor u doen

Behandeling

Colitis ulcerosa is een chronische ziekte. Dat betekent dat we het niet kunnen genezen. Wel kunnen we de ontsteking in de darm rustig maken met medicijnen.

Dat betekent dat u minder last heeft van de ziekte. Voor meer informatie over medicijnen bij Colitis Ulcerosa verwijzen wij u naar de site van de patiëntenvereniging.

Een speciaal soort medicijnen zijn biologische geneesmiddelen. Een biologisch geneesmiddel is een geneesmiddel dat één of meer werkzame stoffen bevat die zijn gemaakt door een levend organisme, zoals bacteriën, schimmels, dierlijke of menselijke cellen.

Voor meer informatie over biologische geneesmiddelen verwijzen wij u naar de site van de patiëntenvereniging.

Als medicijnen niet goed werken kan het zijn dat u geopereerd moet worden. Soms wordt er dan een stoma of een pouch aangelegd. In deze folder van de patiëntenvereniging wordt uitgelegd wat een stoma of een pouch is.
 
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor