Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa: over deze aandoening

Wat is Colitis ulcerosa?

Colitis ulcerosa betekent letterlijk een ontsteking van de dikke darm (colon = dikke darm, -itis = ontsteking), waarbij zweren gevormd worden (ulcerosa). Colitis ulcerosa noemt men, net als de ziekte van Crohn, ook wel een inflammatory bowel disease (IBD).

Bij colitis ulcerosa is er sprake van een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van de dikke darm. De ontsteking beperkt zich tot het slijmvlies, dat de binnenkant van de dikke darm bekleed. Bij colitis ulcerosa is de darm aaneengesloten ontstoken. Ook kunnen er klachten en ontstekingen buiten de darm voorkomen bij colitis ulcerosa.

Voor meer informatie over colitis ulcerosa verwijzen wij u naar de site van de patientenvereniging

Wat wij voor u doen

Behandeling

Colitis ulcerosa is een chronische ziekte. Dat betekent dat we het niet kunnen genezen. Wel kunnen we de ontsteking in de darm rustig maken met medicijnen.

Dat betekent dat u minder last heeft van de ziekte. Voor meer informatie over medicijnen bij Colitis ulcerosa verwijzen wij u naar de site van de patiëntenvereniging

Een speciaal soort medicijnen zijn biologische geneesmiddelen. Een biologisch geneesmiddel is een geneesmiddel dat één of meer werkzame stoffen bevat die zijn gemaakt door een levend organisme, zoals bacteriën, schimmels, dierlijke of menselijke cellen.

Voor meer informatie over biologische geneesmiddelen verwijzen wij u naar de site van de patiëntenvereniging

Als medicijnen niet goed werken kan het zijn dat u geopereerd moet worden. Soms wordt er dan een stoma of een pouch aangelegd. In deze folder van de patiëntenvereniging wordt uitgelegd wat een stoma of pouch is. 

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor