Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. De ziekte van Crohn noemt men, net als colitis ulcerosa, ook wel een inflammatory bowel disease (IBD).

Ziekte van Crohn: over deze aandoening

Wat is Ziekte van Crohn?

Bij de meeste patiënten met de ziekte van Crohn zijn de dunne darm, de dikke darm, en/of de endeldarm ontstoken. Ook kan er sprake zijn van ontstekingen in de rest van het spijsverteringskanaal. De ziekte kan voorkomen vanaf de mond tot aan de anus. 

De oorzaak van de ziekte van Crohn is nog niet helemaal bekend. Verschillende factoren spelen  een rol bij het ontstaan van de ziekte. In elk geval is er sprake van een sterke reactie van het afweersysteem. Daarom wordt de ziekte van Crohn ook wel een auto-immuunziekte genoemd.

Voor meer informatie over de ziekte van Crohn verwijzen wij u naar de site van de patientenvereniging Crohn & Colitis NL.
Hier vind u veel informatie over de ziekte, de onderzoeken en ervaringen van anderen.
 

Symptomen en gevolgen

Bij de ziekte van Crohn kunnen fistels ontstaan. Een fistel is een pijpvormige zweer, die een onnatuurlijke verbinding vormt tussen twee organen. Het is een soort gangetje in het lichaam. 

Een fistel ontstaat na een ontsteking en verbindt twee holtes in het lichaam of een holte en de huid. Meestal is één van de organen een darm en het andere orgaan de huid.

Voor meer informatie over fistels verwijzen wij u naar de site van de patiëntenvereniging 

Wat wij voor u doen

Behandeling

De ziekte van Crohn is een chronische ziekte. Dat betekent dat we het niet kunnen genezen. Wel kunnen we de ontsteking in de darm rustig maken met medicijnen.

Dat betekent dat u minder last heeft van de ziekte. Voor meer informatie over medicijnen bij de ziekte van Crohn verwijzen wij u naar de site van de patiëntenvereniging

Een speciaal soort medicijnen zijn biologische geneesmiddelen. Een biologisch geneesmiddel is een geneesmiddel dat één of meer werkzame stoffen bevat die zijn gemaakt door een levend organisme, zoals bacteriën, schimmels, dierlijke of menselijke cellen.

Voor meer informatie over biologische geneesmiddelen verwijzen wij u naar de site van de patiëntenvereniging

Als medicijnen niet goed werken kan het zijn dat u geopereerd moet worden. Soms wordt er dan een stoma of een pouch aangelegd. In deze folder van de patiëntenvereniging wordt uitgelegd wat een stoma of pouch is. 
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor