Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Spreekuur

IBD-spreekuur

Gebouw: Erasmus MC, balie C1. Het Transitiespreekuur vindt plaats op de centrumlocatie.

Tijdens dit spreekuur zien en behandelen we patiënten met IBD (chronische darmonsteking; zoals ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa).

Uw bezoek

Wat gaan we doen?

Tijdens het spreekuur praten we met elkaar over uw klachten. We nemen regelmatig bloed af, of bespreken de uitslagen van eerder bloedonderzoek met u. Als het nodig is schrijven we medicatie voor, of passen we de medicatie aan. Afhankelijk van uw klachten en de uitslagen van het bloedonderzoek doen we een maag- en/of darmonderzoek. Hier wordt met u een nieuwe afspraak voor gemaakt.

Daarnaast is het soms nodig dat we u onderzoeken in samenwerking met het specialisme radiologie, bijvoorbeeld door middel van een röntgenfoto.

Transitiespreekuur

Naast het IBD-spreekuur is er ook een IBD-transitiespreekuur. Dit spreekuur is voor kinderen vanaf 16 jaar met IBD die de overstap gaan maken naar de volwassen afdeling van Maag-, darm en leverziekten. Dit spreekuur houden we op de polikliniek Maag-, darm en leverziekten op de centrumlocatie.

Onze begeleiding

Door wie wordt u geholpen?

  • Verpleegkundig specialist
  • MDL-arts 

Samenwerkingen tussen specialismen

We werken samen met de afdeling radiologie.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Spreekuur

Een eerste afspraak kunt u niet zelf bij ons maken. Voor een eerste bezoek bij een spreekuur of polikliniek van het Erasmus MC heeft u altijd een schriftelijke verwijzing nodig. Zonder verwijzing kunt u geen afspraak maken.

Maandag- t/m donderdagochtend, op afspraak

Telefonisch spreekuur met de IBD-verpleegkundige

Maandag t/m donderdag van 9.00 - 11.00 uur.

Zwangerschap met IBD poli (preconceptie poli)

Dinsdagochtend op afspraak. Hier worden IBD patiënten gezien die een zwangerschapswens hebben en ook patiënten die zwanger zijn.

Bereikbaarheid buiten het telefonisch spreekuur

Als u al bekend bent in het IBD spreekuur kunt u bij acute problemen in principe dezelfde of de volgende dag bij een arts terecht.

U neemt dan eerst contact op met de IBD-verpleegkundige. Buiten kantooruren belt u het algemene nummer (010 704 0 704) van het Erasmus MC en vraagt u naar de dienstdoende MDL- arts.

Studie (Trial) spreekuur

Maandag- t/m donderdagochtend, alleen op afspraak. U kunt gevraagd worden of u wilt meedoen aan wetenschappelijke studie (trial). Als u besluit om mee te doen, bezoekt u een spreekuur dat speciaal aan het onderzoek is verbonden. U kunt ons bereiken via e-mail.

Checklist

Heeft u binnenkort een afspraak bij ons?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor