bandage
Spreekuur

Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa)

Wanneer: maandag t/m donderdagochtend, op afspraak

Optimale behandeling van IBD patiënten is het doel van het spreekuur. Speerpunten: oog voor kwaliteit van leven, voorkomen van IBD-gerelateerde complicaties, voorlichting en begeleiding tijdens zwangerschap, en transitie van kind naar volwassen leeftijd.

Uw bezoek

Wat gaan we doen?

U kunt zich voorbereiden door uw klachten en vragen van tevoren op te schrijven. Verder kan het prettig zijn een vertrouwd persoon mee te nemen.

De arts is vaak een specialist in opleiding tot maag-darm-leverarts, die onder supervisie van een hoofdbehandelaar werkt. De hoofdbehandelaar houdt het overzicht tijdens uw hele behandeling. Het eerste gesprek met de arts duurt ca. 30 minuten, een vervolgafspraak ca. 15 minuten.

Tijdens het eerste gesprek met de arts wordt uw ziektegeschiedenis en de huidige situatie besproken. De arts maakt samen met u een plan.

Vaak spreekt u ook de IBD-verpleegkundige. Bijvoorbeeld over gevolgen van uw klachten op psychisch en sociaal vlak, of over nieuwe medicatie.

Onze begeleiding

Door wie wordt u geholpen?

MDL-arts, MDL-arts in opleiding, IBD-verpleegkundige

Er is een nauwe samenwerking met:  

  1. Kinder-MDL arts voor de transitie van kinderen met IBD
  2. Gynaecoloog
  3. Chirurg. De meeste operaties van onze IBD patienten vinden plaats in het IJsselland ziekenhuis.
  4. Reumatoloog. Dermatoloog. Oogarts. Soms leiden inflammatoire darmziekten tot complicaties buiten de darm. Indien noodzakelijk wordt u voor deze klachten verwezen naar een andere medisch specialist.
  5. Radioloog en Patholoog. Bij de diagnostiek zijn de radioloog en patholoog voor u vaak meer op de achtergrond betrokken bij uw behandeling

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Spreekuur

Een eerste afspraak kunt u niet zelf bij ons maken. Voor een eerste bezoek bij een spreekuur of polikliniek van het Erasmus MC heeft u altijd een schriftelijke verwijzing nodig. Zonder verwijzing kunt u geen afspraak maken.

Maandag- t/m donderdagochtend, op afspraak

Telefonisch spreekuur met de IBD-verpleegkundige

Maandag t/m donderdag van 9.00-12.00 uur.

Zwangerschap met IBD poli (preconceptie poli)

Dinsdagochtend op afspraak. Hier worden IBD patienten gezien die een zwangerschapswens hebben en ook patienten die zwanger zijn.

Bereikbaarheid buiten het telefonisch spreekuur

Als u al bekend bent in het IBD spreekuur kunt u bij acute problemen in principe dezelfde of de volgende dag bij een arts terecht.

U neemt dan eerst contact op met de IBD-verpleegkundige:

Buiten kantooruren belt u het algemene nummer van het Erasmus MC en vraagt u naar de dienstdoende MDL- arts.

Studie (Trial) spreekuur

Maandag- t/m donderdagochtend, alleen op afspraak

U kunt gevraagd worden of u wilt meedoen aan wetenschappelijke studie (trial). Als u besluit om mee te doen, bezoekt u een spreekuur dat speciaal aan het onderzoek is verbonden

Email adres: ibd@erasmusmc.nl

Checklist

Heeft u binnenkort een afspraak bij ons?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor