Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Breuninger

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

De micrografisch gecontroleerde chirurgie volgens ‘Breuninger’ is een techniek waarbij alle snijranden van het eruit gesneden weefsel bekeken worden. Dit gaat in het kort als volgt: eerst wordt de huidkanker afgetekend op de huid en er wordt een assenstelsel (zie de afbeelding) getekend ter oriëntatie.   

Het afgetekende stuk huid wordt eruit gesneden en op een stuk karton gespeld. Op dit karton staat hetzelfde assenstelsel getekend. Het weefsel wordt naar de patholoog gestuurd die het weefsel verder bewerkt. Van zowel de zijsnijranden als de bodem worden dunne plakjes gesneden.    

Ondersteunend beeld bij deze folder.

De plakjes worden gekleurd en onder de microscoop bekeken. Wanneer er nog tumor wordt gezien, geeft de patholoog aan waar dit precies zit aan de hand van het assenstelsel. De dermatoloog zal dan bij de volgende ronde van de operatie alleen op die plaats verder snijden.    

Wanneer de patholoog heeft gezien dat er geen tumorcellen meer in de randen zit, wordt de wond gesloten. Wanneer de sluiting, ook wel reconstructie genoemd, groot is of op een moeilijke plaats zit, wordt soms de plastisch chirurg ingeschakeld voor de sluiting. Dit wordt van te voren met u besproken op het derma-plastische spreekuur. Hierbij zijn zowel een dermatoloog als een plastisch chirurg aanwezig om u uitleg te geven over de gang van zaken.     

Voorbereiding

Drie operatiedata 
Omdat de patholoog tijd nodig heeft om het weefsel te verwerken en te bekijken zit er een week tussen de operatie rondes. In eerste instantie worden er 3 rondes ingepland, u krijgt dus drie operatiedata te horen. Afhankelijk of er nog tumor wordt gezien, zijn er meer of minder operatie rondes nodig.   

Locatie
 
De operatie vindt steeds plaats op de Dagbehandeling van het specialisme dermatologie. Als de plastisch chirurg de wond sluit, wordt dit gedaan bij het specialisme plastische chirurgie.   

Niet nuchter
 
De operatie wordt uitgevoerd onder lokale verdoving. U hoeft dus niet nuchter te komen.    

Bloedverdunners 
Wanneer u bloedverdunners gebruikt, kunt u deze blijven gebruiken, tenzij uw arts anders heeft aangegeven.   

Vervoer  
Wij raden u aan iemand mee te nemen, u mag niet zelf naar huis rijden.  Als u een verband op of rond uw ogen heeft, is het raadzaam om de eerste week geen voertuig te besturen.   

Kleding 
Draag gemakkelijk zittende kleding die niet over uw hoofd uitgedaan moet worden.  Draag geen sieraden of make-up op de dag van de behandeling.   

Vakantie 
Heeft u vakantie gepland in de weken na de ingreep, bespreek dit dan met de arts.     

Bijwerkingen & complicaties

Na de behandeling thuis 


De kans op een nabloeding is het grootst gedurende de eerste 24 uur na de operatie. Als er een nabloeding optreedt, drukt u met een schone theedoek 15 minuten stevig tegen de wond. Als de bloeding niet stopt, kunt u contact opnemen met de Polikliniek dermatologie, telefoonnummer (010) 704 01 10. De Polikliniek is bereikbaar van 08:00 uur tot 16:30 uur. Buiten deze tijden belt u met de Spoedeisende Hulp van het Erasmus MC, via telefoonnummer (010) 704 01 45.   

Operatierisico’s  

Geen enkele operatie is zonder risico's. Denkt u daarbij aan een nabloeding, een wondinfectie en het doorsnijden van een (huid) zenuw. Deze risico’s zijn gelukkig zeer zeldzaam en de operateur zal er alles aan doen om deze risico’s te vermijden.  

Aandoeningen

Animatievideo uitleg bezoek/behandeling

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor