Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Basaalcelcarcinoom

Basalioom

Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker in Nederland. We noemen het ook wel basalioom. Het begint in de bovenste laag van de huid en breidt zich eigenlijk nooit uit naar andere delen van het lichaam.

Basaalcelcarcinoom: over deze aandoening

Wat is Basaalcelcarcinoom?

Wat houdt deze aandoening in?

Een basaalcelcarcinoom is een kwaadaardige huidtumor die ontstaat in de bovenste laag van de huid. Een basaalcelcarcinoom zaait vrijwel nooit uit. Een basaalcelcarcinoom ontstaat vaak op die delen van de huid die vaak aan zonlicht zijn blootgesteld, zoals het gezicht. Uitgebreide informatie over basaalcelcarcinoom vindt u op de site van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose basaalcelcarcinoom te stellen wordt vaak een huidbiopt gedaan om onder de microscoop te kunnen bekijken.


Behandeling

De behandeling van een basaalcelcarcinoom hangt af van het type en de plaats op de huid waar het zit. De meest gekozen behandeling is excisie (wegsnijden), Mohs chirurgie (wegsnijden en de randen direct nakijken onder de microscoop) en behandeling met een creme (5-Fluorouracil creme of imiquimod crème). 

Breuninger

Mohs micrografische chirurgie

Met wie heeft u te maken?

U krijgt te maken met een arts-assistent, een dermatoloog, een verpleegkundige of doktersassistente. Indien nodig consulteren we een hoofd-hals chirurg, een plastisch chirurg, een oogarts of een andere specialist. Wanneer er sprake is van een zeer complexe huidtumor (bijvoorbeeld wanneer het basaalcelcarcinoom in belangrijke structuren groeit zoals het oog of het bot) dan wordt uw situatie besproken in ons multidisciplinair huidkanker overleg (MDO Huidkanker) dat iedere week plaatsvindt. De betrokken medisch specialisten brengen vervolgens een gezamenlijk behandeladvies uit.

Animatievideo uitleg bezoek/behandeling

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor