Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

In- en uitwendige neusoperatie

septorhinoplastiek

Bij een septorhinoplastiek opereren we de neus inwendig en uitwendig. Inwendig zetten we het neustussenschot recht en uitwendig corrigeren we de vorm van uw neus. Met deze informatie kunt u zich voorbereiden op de operatie.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

De operatie kan op twee manieren worden gedaan: open of gesloten.
  • Open; we maken sneetjes in de huid tussen beide neusgaten en aan de binnenzijde van de neusvleugels. De huid en spieren worden losgemaakt en opgeschoven om de nodige correcties uit te voeren aan het bot en het kraakbeen van de neus.
  • Gesloten; bij de gesloten methode liggen de sneetjes alleen aan de binnenkant van uw neus.

Hoe gaan we te werk?

  • Neustussenschot rechtzetten; door het aanpassen of deels verwijderen van bot en kraakbeen maken we het neustussenschot recht.
  • Correctie uitwendige neus; uw behandelend KNO-arts bespreekt met u welke techniek het beste bij u past. Belangrijk om te weten is dat we soms gebruik maken van grafts en osteotomieën.
  • Grafts; soms moeten we kraakbeen (grafts) toevoegen aan de neus om de vorm en stevigheid te verbeteren. Grafts halen we het liefst uit de neus.
  • Osteotomieën; voor de correctie van de benige neusrug kunnen we het bot (opnieuw) breken, of gebruik maken van een rasp. Dat noemen we osteotomieën.

Wat is het doel?

Het doel van de operatie is vaak tweeledig: verbetering van de ademweg door het neustussenschot recht te maken en correctie van de vorm van uw neus. De vorm is dan beter in verhouding met de rest van uw gezicht.

Bijwerkingen & complicaties

Na de operatie

Mogelijke complicaties: bloedingen, een infectie of een gestoorde wondgenezing.

Een gestoorde wondgenezing kan leiden tot:

  • Een gat in het neustussenschot. De neus kan inzakken (een zadelneus) en ondanks de hechtingen kan er een wijkende huidwond ontstaan.
  • Een doof gevoel van de boventanden. De kleine gevoelszenuwen zijn beschadigd. Dit herstelt vanzelf, het normale gevoel komt meestal binnen een paar weken terug.
  • Een doof gevoel van de neuspunt.

Resultaat

Het uitvoeren van een septorhinoplastiek is geen exacte wetenschap, we kunnen dan ook geen garanties geven op het resultaat. Ook na een perfect uitgevoerde operatie, is het resultaat vrijwel nooit exact symmetrisch en is de contour niet altijd totaal glad. Ongeveer 80% van de patiënten is tevreden na de operatie. In een enkel geval is een kleine, correctieve vervolgoperatie nodig.

Wanneer neemt u contact op?

Als u pijn heeft in de neus in combinatie met koorts neemt u contact op met de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde.

Met wie heeft u te maken?

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor