Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Operatie en bestraling van het ependymoom

Bij het ependymoom is de operatie belangrijk om zo veel mogelijk tumorweefsel te verwijderen. Bij bestraling wordt rontgenstraling gericht op de (rest)tumor om de tumorcellen te doden.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

De volgende behandeling zullen worden toegepast:

  1. Operatie om de tumor zo veel mogelijk te verwijderen. lees verder op: patiënten folder operatie kliniek neurochirurgie
  2. Bestraling is een behandeling waarbij rontgenstraling wordt gebruikt om de tumorcellen te doden. Het wordt gericht op het gebied waar de tumor heeft gezeten om achtergebleven tumor te bestrijden. Dit is niet altijd nodig, het hangt af van het soort ependymoom en of er tumor lijkt te zijn achtergebleven.

Hoe gaan we te werk?

In het behandelteam wordt besloten welke behandeling u zal worden aangeraden. Uiteindelijk beslist u zelf. 

Meestal zal dat eerst een operatie zijn. Na de operatie wordt een nieuwe MRI-scan gemaakt om te kijken of er tumorweefsel is achtergebleven. Als er nog tumorweefsel zichtbaar is kan het nodig zijn om te bestralen. Soms is dat niet nodig of is afwachten of de tumor weer gaat groeien beter.  Na afloop van alle behandelingen blijft u onder controle bij de neuro-oncoloog.

Wat is het doel?

Het doel van de behandeling is om de tumor onder controle te krijgen. Ook als de tumor goed reageert op de behandeling kan hij later terugkomen. Daarom blijft u onder controle.

Bijwerkingen & complicaties

Bijwerkingen van bestraling kunnen zijn: vermoeidheid,haaruitval, hoofdpijn, slaperigheid.

 

Resultaat

Het resultaat van de operatie kan gezien worden op een MRI scan. Deze wordt gemaakt van het deel van het zenuwstelsel waar de tumor zit of heeft gezeten.  

Het resultaat van bestraling is vooral remmen van de groei van de tumor: meestal wordt de tumor daar niet kleiner van. Het resultaat is dan dus dat de tumor niet verder groeit. Hiervoor wordt regelmatig een controlescan gemaakt. In het begin zal dit elke 3 maanden zijn.

 

Met wie heeft u te maken?

Neuro-oncoloog

Radiotherapeut

Internist-oncoloog

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor