Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Ependymoom

Het ependymoom is een zeldzame tumor van het zenuwstelsel die in de hersenen en/of in het wervelkanaal kan optreden. Verschijnselen hangen af van de plaats waar de tumor zit.

Ependymoom: over deze aandoening

Wat is Ependymoom?

Het ependymoom is een tumor van het zenuwstelsel die soms in de hersenen, soms in het ruggenmerg of de ruggenmergswortels (cauda equina) ontstaat. Soms kan deze tumor zich verspreiden via het hersenvocht.

De verschijnselen hangen af van de plaats waar de tumor zit maar kunnen zijn krachtsverlies, gevoelsstoornissen, problemen met lopen, zien of plassen, (hoofd)pijn.

Hoe vaak komt het voor?

Het ependymoom  bij volwassenen is een zeldzame tumor: in Nederland wordt maar 60-70 keer per jaar deze diagnose gesteld.

Soorten

Het ependymoom kan in de grote hersenen, de kleine hersenen of het wervelkanaal ontstaan. Bij volwassenen ontstaat meer dan de helft in het wervelkanaal. Met nieuwe onderzoekstechnieken blijkt dat het type ependymoom op deze drie plekken van elkaar verschilt. Echter alle types kunnen zich ook verspreiden naar andere delen van het zenuwstelsel.

Op dit moment heeft deze onderverdeling nog geen gevolgen voor de behandeling, mogelijk wordt dit in de toekomst anders.

Oorzaak

Er is geen oorzaak bekend voor het ependymoom. Wel komt het iets vaker voor bij patienten met de erfelijke aandoening neurofibromatose type 2.

Symptomen en gevolgen

Symptomen kunnen zijn krachtsverlies, gevoelsstoornissen, problemen met lopen, zien of plassen,  (hoofd)pijn.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Magnetic Resonance Imaging (MRI ofwel magneetscan)

Een tumor van de hersenen of het ruggenmerg  zoals een ependymoom kan het beste worden afgebeeld met een MRI.

Lees verder op: patiëntfolder MRI-onderzoek

MRI van de hersenen

Als de klachten passen bij een afwijking in de hersenen wordt de MRI van de hersenen gemaakt.

MRI van de wervelkolom

Als de klachten passen bij een afwijking in het wervelkanaal wordt een MRI van de wervelkolom gemaakt. Wanneer bekend is dat er een ependymoom  is wordt zowel hersenen als rug afgebeeld.

Operatie

De diagnose wordt gesteld na een operatie.

Ruggenprik (lumbaalpunctie)

Met een ruggenprik kan het hersenvocht onderzocht worden om te kijken of er verspreiding is van het ependymoom. Dit is niet altijd nodig.
Lees verder op: patiëntfolder lumbaalpunctie

 

Behandeling

Met wie heeft u te maken?

De neuro-(onco)loog onderzoekt u als eerste en brengt de ziekte in kaart. Wanneer de diagnose gesteld is coordineert hij/zij de behandeling en blijft  betrokken (soms op afstand). Wanneer de behandeling achter de rug is blijft u bij hem/haar onder controle.

De neurochirurg opereert om de tumor zo veel mogelijk weg te halen.

De radiotherapeut ofwel bestralingsarts verzorgt de bestralingsbehandeling.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor