Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Low anterior resectie (LAR)

Tijdens een low anterior resectie (LAR) wordt het deel van de endeldarm met de tumor verwijderd.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Tijdens de operatie zal de chirurg het door de tumor aangetaste deel van de endeldarm verwijderen. De chirurg zal ook nabijgelegen vetweefsel met lymfeklieren verwijderen. Dit om de kans op terugkeer van de tumor te verkleinen.

Indien de tumor door de darmwand heen is gegroeid, zal de chirurg tijdens de operatie ook ander weefsel verwijderen. Doorgaans is dit voor de operatie al bekend en zal de chirurg de gevolgen met u bespreken.

Het streven is om de operatie zo uit te voeren dat het overgebleven deel van de endeldarm aan de dikke darm gehecht kan worden. Het kan zijn dat de arts een tijdelijke stoma zal aanbrengen zodat de hechting van de darm de tijd krijgt te genezen.

Soms is het niet mogelijk om de delen van de darm weer aan elkaar te hechten. Er zal dan een definitief stoma aangelegd worden.

Hoe gaan we te werk?

De operatie vindt plaats onder volledige narcose. Voordat de narcose wordt toegediend wordt u aangesloten op bewakingsapparatuur en krijgt u een infuus in hand of arm. De operatie kan op twee manieren uitgevoerd worden. Indien mogelijk zal de chirurg kiezen voor een kijkoperatie (laparoscopisch) omdat het herstel hiervan sneller verloopt. Indien dit niet mogelijk is, zal de chirurg via een snede in de buik opereren.

Wat is het doel?

Het doel van de operatie is om de volledige tumor en mogelijke aangetaste lymfklieren te verwijderen zonder schade aan omliggende organen of structuren. Indien mogelijk zal er weer een nieuwe darmverbinding worden gemaakt.

Voorbereiding

Doorgaans wordt u op de dag voor de operatie of ’s ochtends vroeg opgenomen in het ziekenhuis om u voor te bereiden op de operatie.

Om in de best mogelijke conditie te zijn voor de operatie dient u zo optimaal mogelijk te eten in de weken voor de operatie. U kunt hier eventueel hulp van een dietist bij krijgen.

Als er een tijdelijk of definitief stoma wordt aangelegd, is het handig om het (soort) broek wat u vaak draagt mee te nemen voor het bepalen van de stomaplaats.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie merkt u niets, omdat u onder narcose bent.

Kort na de operatie

Na de operatie kunt u een misselijk gevoel hebben. Geef dit aan bij de verpleegkundige, zodat zij u kan helpen. Het is van belang dat u na de operatie zo snel mogelijk gaat eten en drinken, zodat de darmen weer op gang komen.

Na de operatie verblijft u 5 tot 7 dagen in het ziekenhuis.

Thuis

Als tijdens de operatie ook een stuk van de dikke darm is verwijderd, kunt u last krijgen van dunnere ontlasting dan normaal. Ook is er een kans dat u vaker naar het toilet moet. Het darmstelsel zal zich doorgaans vanzelf herstellen na de operatie. Om alles zo goed mogelijk te laten verlopen adviseren we u voldoende te drinken en voedingsvezels te eten.

Resultaat

Na de operatie zal de patholoog-anatoom het verwijderde weefsel onderzoeken op tumorcellen. Afhankelijk van de hoeveelheid en grootte van de tumorcellen zal er een behandelplan afgestemd worden. Deze uitslag zal de chirurg op de polikliniek met u bespreken. Het duurt ongeveer 10 werkdagen voor de uitslag bekend is.

Wanneer neemt u contact op?

U dient contact met ons op te nemen wanneer:

  • u aanhoudende koorts heeft van meer dan 38º C, blijvend misselijk bent of moet overgeven
  • de pijn verergert en aanblijft
  • het litteken rood wordt, opzwelt of lekt
  • u twee dagen achter elkaar geen ontlasting heeft gehad
Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met de verpleegkundige. De contactgegevens ontvangt u na de operatie.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor