Traumachirurgie: Over dit specialisme
Wat is traumachirurgie?
Traumachirurgie wordt ook wel ongevalschirurgie genoemd. Onze traumachirurgen zijn gespecialiseerd in de behandeling van letsels die u kunt oplopen door een ongeval. U kunt hier denken aan een val van hoogte, een verkeersongeval, sport en recreatie gerelateerde ongelukken, maar ook geweldsincidenten. In Nederland worden de meeste botbreuken en overige letsels door ongevallen door de traumachirurg behandeld.
Na een ongeval wordt u meestal als patiënt voor het eerst gezien op de Spoedeisende Hulp (SEH). Daar wordt u systematisch onderzocht om vast te stellen wat er precies aan de hand is. Het kan zijn dat u direct moet worden opgenomen, bijvoorbeeld als u met spoed moet worden geopereerd. In minder spoedeisende gevallen wordt u voor verdere behandeling of controle op onze trauma polikliniek gezien.
Bij ernstige verwondingen werken de traumachirurgen nauw samen met andere specialisten van het Erasmus MC. Denk bijvoorbeeld aan anesthesisten, plastisch chirurgen, neurochirurgen, orthopeden en radiologen. De traumachirurg is over het algemeen de hoofdbehandelaar en houdt het overzicht en de coördinatie voor uw medische zorg.
Wat willen we bereiken?
Als u een ongeval heeft gehad, streven wij als traumachirurgen naar een voor u zo volledig mogelijk herstel. In de eerste plaats willen we voorkomen dat uw verwondingen na het ongeval erger worden. Bovendien streven we ernaar, dat u zo snel mogelijk weer mobiel bent. Tenslotte willen we zorgen, dat u ook op lange termijn zo min mogelijk schade van het ongeval ondervindt en u weer zo goed mogelijk functioneert.
Soms kunnen botbreuken eenvoudig met gips worden behandeld, maar het kan ook zijn om met één of meerdere operaties een beter herstel te bereiken. En dit is precies waarin onze traumachirurgen zijn gespecialiseerd.
Aandoeningen en ziektebeelden
Het specialisme Traumachirurgie behandelt veel verschillende soorten aandoeningen. Hieronder vindt u een globaal overzicht waarvoor u bij de afdeling Traumachirurgie terecht kunt.
- Zwaargewonde patiënten en verwondingen van buik en borstkas
- Traumahelikopter
- Acute opvang van zwaargewonde patiënten
- Verwondingen in buik en borstkas
- Gebroken ribben
- Breuk van bekken en heiligbeen
- Breuken van de bekkenring
- Breuken van de heupkom
- Niet- of slecht genezende botbreuken
- Niet genezende botbreuken
- Scheef genezende botbreuken
- Geïnfecteerde botbreuken
- Letsel van de schouder, bovenarm, elleboog, pols en hand
- Breuken rondom het schoudergewricht
- Breuken rondom het ellebooggewricht
- Breuken van de hand en pols
- Letsel van de heup, bovenbeen, knie, onderbeen, enkel en voet
- Breuken in het bovenbeen
- Breuken rondom de knie
- Open breuken van het scheenbeen
- Breuken van de enkel en voet
- Hielbeenbreuk (Calcaneusfractuur)
- Breuken bij kinderen
- Osseointegratie
- Osteoporose (botontkalking)
Wetenschappelijk onderzoek
Ons onderzoek richt zich op het ontwikkelen en verbeteren van de behandeling van patiënten met letsels (traumapatiënten). Op dit gebied werken we ook samen met onderzoeksgroepen in binnen- en buitenland.