specialism
Specialisme

Vaatchirurgie

Onze vaatchirurgen voeren in het Erasmus MC alle operaties aan de bloedvaten uit, met uitzondering van de slagaders rond het hart en de hersenen. Denk aan vernauwingen of juist verwijdingen in uw bloedvaten.

Veelgestelde vragen coronavirus

De belangrijkste vragen en antwoorden rondom het coronavirus voor vaatpatiënten vindt u op deze pagina.

Lees meer

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Onze vaatchirurgen van het Erasmus MC zijn gespecialiseerd in levensbedreigende en moeilijk te behandelen aandoeningen van de bloedvaten. Voorbeelden zijn afsluiting, vernauwing en zwelling of verwijding van bloedvaten.

Waarom naar het Erasmus MC?

Onze vaatchirurgen van het Erasmus MC zijn internationaal hoog gewaardeerd. We staan bijvoorbeeld bekend om onze ervaring in de behandeling van ernstige zwellingen van de slagaderen (aneurysma’s). Met name het hoofd van onze afdeling, professor Verhagen, is op dat gebied een wereldwijd expert.

Speerpunt

Een tweede speerpunt is de behandeling van vernauwingen in de halsslagader. Wat daarbij helpt is de uitstekende samenwerking met onze collega’s van de specialismen Neurologie en Radiologie.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Wetenschappelijk onderzoek

Hoewel er al veel bekend is over vaatziekten is het van belang onderzoek te blijven doen om onze kennis uit te breiden en in de toekomst (nog) betere behandelingen voor deze aandoeningen te kunnen bieden. Met wetenschappelijk onderzoek worden nieuwe medicijnen getest, gebruikte hulpmiddelen geëvalueerd, erfelijkheidsfactoren onderzocht en methoden uitgeprobeerd om zich te bewijzen in de praktijk. Patiënten die aan wetenschappelijk onderzoek meewerken, ook wel clinical trials genoemd, dragen bij aan de ontwikkeling van de geneeskunde.

Het kan zijn dat de arts of verpleegkundig specialist u vraagt of u aan een klinisch onderzoek wilt meewerken. Deelname aan het onderzoek is altijd vrijwillig. U kunt er dan ook rustig over nadenken, voordat u besluit al dan niet met het onderzoek mee te doen.

Bij het specialisme vaatchirurgie hebben we verschillende onderzoeksprogramma's. Deze zijn gericht op onderzoek naar:

  • Endovasculaire aneurysma behandelingen
  • Perifeer vaatlijden

Op de research pagina van de Vaatchirurgie gaat u meer lezen over het onderzoek dat wij doen. Deze pagina is nu nog niet beschikbaar. Het onderzoeksgedeelte van onze website is gericht op onderzoekers en daarom in het Engels geschreven. 

Onze polikliniek(en)

Operatie

Behandelingen

In de vaatchirurgie maken we gebruik van operaties om aandoeningen aan uw bloedvaten te behandelen. Voorbeelden van zulke behandelingen zijn:

Spataderen?

Die worden in het Erasmus MC behandeld door onze collega’s van Dermatologie.

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor