specialism
Specialisme

Vaatchirurgie

Onze vaatchirurgen voeren in het Erasmus MC alle operaties aan de bloedvaten uit, met uitzondering van de slagaders rond het hart en de hersenen. Denk aan vernauwingen of juist verwijdingen in uw bloedvaten.

Veelgestelde vragen coronavirus

De belangrijkste vragen en antwoorden rondom het coronavirus voor vaatpatiënten vindt u op deze pagina.

Lees meer

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Onze vaatchirurgen van het Erasmus MC behandelen alle vormen van vaatproblemen en zijn gespecialiseerd in levensbedreigende en moeilijk te behandelen aandoeningen van de slagaderen en aderen. Voorbeelden zijn afsluiting, vernauwing en zwelling of verwijding (aneurysma) van bloedvaten.

Waarom naar het Erasmus MC?

Onze vaatchirurgen van het Erasmus MC zijn internationaal hoog gewaardeerd. We staan bijvoorbeeld bekend om onze ervaring in de behandeling van ernstige zwellingen van de slagaderen (aneurysma’s). Met name het hoofd van onze afdeling, professor Verhagen, is op dat gebied een wereldwijd expert.

Speerpunt

Een tweede speerpunt is de behandeling van vernauwingen in de halsslagader. Wat daarbij helpt is de uitstekende samenwerking met onze collega’s van de specialismen Neurologie en Radiologie. Een ander speerpunt is de behandeling van acute of chronische trombose van been of arm (trombosebeen).

Wanneer u een patiënt naar ons wilt doorverwijzen, klik dan hier.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

We behandelen de volgende aandoeningen:

Wetenschappelijk onderzoek

Hoewel er al veel bekend is over vaatziekten is het van belang onderzoek te blijven doen om onze kennis uit te breiden en in de toekomst (nog) betere behandelingen voor deze aandoeningen te kunnen bieden. Met wetenschappelijk onderzoek worden nieuwe stents en kunstvaten getest, gebruikte hulpmiddelen geëvalueerd en erfelijkheidsfactoren onderzocht. Patiënten die aan wetenschappelijk onderzoek meewerken, ook wel clinical trials genoemd, dragen bij aan de ontwikkeling van de geneeskunde.

Het kan zijn dat de arts of verpleegkundig specialist u vraagt of u aan een klinisch onderzoek wilt meewerken. Deelname aan het onderzoek is altijd vrijwillig. U kunt er dan ook rustig over nadenken, voordat u besluit al dan niet met het onderzoek mee te doen.

Bij het specialisme vaatchirurgie hebben we verschillende onderzoeksprogramma's. Deze zijn gericht op onderzoek naar:

 • Endovasculaire aneurysma behandelingen
 • Perifeer vaatlijden
 • Diep veneuze problematiek
 • Carotislijden

Op de research pagina van de Vaatchirurgie gaat u meer lezen over het onderzoek dat wij doen. Deze pagina is nu nog niet beschikbaar. Het onderzoeksgedeelte van onze website is gericht op onderzoekers en daarom in het Engels geschreven.

Onze polikliniek(en)

Op het gebied van hart- en vaatziekten wordt de zorg op één locatie aangeboden, namelijk binnen het Hart- en Vaatcentrum. Het Hart- en Vaatcentrum (HVC) bestaat uit de poliklinische afdelingen cardiologie, cardiothoracale chirurgie, vaatchirurgie en vasculaire geneeskunde.

De verschillende poliklinieken voor alle vormen van vaatproblemen bevinden zich dan ook binnen het Hart- en Vaatcentrum. Afhankelijk van uw klachten en aandoening wordt er bij de juiste polikliniek een afspraak met u gemaakt, zoals bijvoorbeeld:

Operatie

Onze vaatchirurgen opereren en behandelen aandoeningen aan uw bloedvaten. Voorbeelden van zulke behandelingen zijn:

 • Endovasculaire aneurysma operatie: via de lies wordt een stent in de slagader met het aneurysma geplaatst
 • Open aneurysma operatie: via een buikoperatie wordt de slagader met het aneurysma vervangen
 • Endoprothese: plaatsing van een kunststof buisje om een verwijd bloedvat te vervangen.
 • Shunt: aanleggen van een vaste toegang tot uw bloedvaten, bijvoorbeeld voor nierdialyse
 • Dotterbehandeling: oprekken van een vernauwing in uw slagader met een ballonnetje of ballondillatatie en/of plaatsing van een buisje (stent) om de (slag)ader open te houden. Voorbeelden van behandelingen zijn dotteren van een slagader in het been of een veneuze stentplaatsing in been of bekken
 • Trombolyse (oplossen van een bloedprop): bijvoorbeeld bij een acute diep veneuze trombose of een acute afsluiting van een slagader
 • Carotisendarterectomie: opheffen van een vernauwing in de halsslagader
 • Verwijderen glomus caroticum: tijdens deze operatie wordt de glomus caroticum tumor verwijderd, deze operatie wordt uitgevoerd wanneer u veel klachten heeft of als de tumor groeit
 • Aanleggen bypass in het been of naar de darmen

Spataderen?

Ook die worden bij ons in het Erasmus MC behandeld.

Behandelingen

 

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor