Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Vastgoed Erasmus MC

Het Erasmus MC vernieuwt, onderhoudt en (ver)bouwt haar huisvesting voor patiënten, bezoekers, medewerkers en studenten.

(Ver)bouwprojecten

Inleiding

Bouwen aan een nieuwe Erasmus MC Campus

Met het opleveren van het nieuwe ziekenhuis is in 2018 zo’n 40% van de gebouwvoorraad van het Erasmus MC vernieuwd. Daarmee is de vernieuwing van de campus nog niet klaar. Er zal in het komende decennium worden geïnvesteerd in een betere onderzoeks- en onderwijsomgeving, het Sophia kinderziekenhuis wordt grotendeels gerenoveerd en door het slopen van een aantal oude gebouwen wordt plaats gemaakt voor samenwerking met zorginstellingen en bedrijven.

Het Erasmus MC vanuit de lucht door Ossip van Duijvenbode

Eread, wat staat voor Erasmus MC Research & Education Accommodation Development, is het programma rond de huisvesting van Onderzoek & Onderwijs (O&O) in het Erasmus MC. Het programma zal de strategisch gewenste veranderingen en de middelen voor de vernieuwing van de O&O-huisvesting realiseren. Het betreft daarmee een grootscheepse renovatie van verschillende O&O-gebouwen, waarvan het resultaat aansluit op de toekomstvisie van het universitair medisch centrum. Het O&O-gebied bevindt zich hoofdzakelijk in de witte ‘Faculteitstoren’ en verschillende gebouwen in de laagbouw daaromheen. De vernieuwing van de huisvesting is een zeer complexe en omvangrijke opgave, die tot in de jaren ‘30 gaan duren. 

Het Sophia Kinderziekenhuis vormt een groot deel van het Erasmus MC complex. Het gebouw is in 1993 gerealiseerd en met de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis via het Plein verbonden met de andere gebouwen. Het Sophia kinderziekenhuis zal in de komende jaren investeren in verbetering van een aantal vitale delen, zoals de intensive care en het operatiecomplex. Daarnaast vinden verschillende technische ingrepen plaats, waarmee de gebouwen tot in het volgende decennium goed en veilig blijven functioneren. De geplande nieuwbouw van het Sophia Kinderziekenhuis wordt onderdeel van de Erasmus MC Campus aan de ’s Gravendijkwal. 

Sophia vanuit het depot gezien

Slooptraject

Om plaats te maken voor samenwerking op de campus wordt het voormalige Dijkzigt ziekenhuis tot eind 2023 gesloopt. Een aantal jaren later zal ook het psychiatriegebouw in de zuidwesthoek verdwijnen; dit verhuist naar een nieuwe locatie. De oude gebouwen worden circulair gesloopt, wat betekent dat veel van de materialen die vrij komen een nieuw leven krijgen. Laatste regel weg. 
Erasmus MC Campus

Door de sloop van de oude gebouwen ontstaat er ruimte voor de nieuwe campus van het Erasmus MC. De campus wordt een levendige plek waar gezondheidszorg, technologie en ondernemerschap samenkomen en ruimte vinden in (nieuwe) gebouwen. Zorgorganisaties, innovatieve berdrijven op het gebied van gezondheidszorg en technologie, onderwijs- en onderzoeksinstellingen werken hier in de toekomst samen om de nieuwste technologische ontwikkelingen in de praktijk te brengen. campus.erasmusmc.nl

 

Werk in Uitvoering

Circulair bouwen

Resultaat

Het Erasmus MC heeft de ambitie om zoveel mogelijk circulair te bouwen. Een van de resultaten hiervan is vastgelegd in een korte film:

Het nieuwe ziekenhuis

Een bijzonder bouwproject

Op 18 mei 2018 is het nieuwe ziekenhuis van Erasmus MC in gebruik genomen. Dit bijzondere project is op vele manieren vastgelegd en verschillende betrokkenen hebben hun verhaal in de afgelopen jaren verteld. In deze brochure hun verhaal over het bijzondere bouwproject en de ingebruikname van het ziekenhuis.

Foto’s, filmpjes en brochures

Brochure van de bouw van het nieuwe ziekenhuis

Lees hier de brochure over de bouw van het nieuwe ziekenhuis.

Even voorstellen

In mei 2018 is het Erasmus MC verhuisd naar het nieuwe ziekenhuis. Om u kennis te laten maken met het nieuwe ziekenhuis en de nieuwe manier van werken waarmee we u nog beter van dienst kunnen zijn, is dit introductiefilmpje gemaakt.

Klik op de foto om de film te bekijken.

Introductie Erasmus MC

Van de tekentafel

Het ontwerp van het nieuwe Erasmus MC

Deze film vertelt het verhaal over de inrichting van het nieuwe ziekenhuis. Hoe is alles bedacht? Waar zitten afdelingen en functies ten opzichte van elkaar? En waarom?

Het laat zien hoe het nieuwe gebouw een modern, flexibel ziekenhuis is waarin het aangenaam is om te verblijven én om te werken. Efficiënt en met de menselijke maat.

Klik op het plaatje hieronder om de film te bekijken.

Het ontwerp van het nieuwe Erasmus MC