Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
HLA Janssen
Zorgverlener

Prof.dr. H.L.A. (Harry) Janssen

Maag-Darm-Leverarts, afdelingshoofd

  • Specialisme
  • Maag-Darm-Leverziekten
  • Aandachtsgebied
  • virale hepatitis, vasculaire leverziekten, levertransplantatie
  • BIG nummer:
  • 19025997201

Over

Even voorstellen

Reeds vanaf mijn studie ben ik geïnteresseerd in de behandeling van leverziekten. Het is geweldig fascinerend om te zien hoe we heel veel leverziekten sinds de laatste 20 jaar goed kunnen behandelen met medicijnen en als dat niet lukt met een leveroperatie of zelfs een levertransplantatie.

Mijn specifieke interesse gaat uit naar het genezen van virale hepatitis. Wereldwijd is dit een van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van levercirrose en leverkanker. De genezing is bij hepatitis C al gelukt en ik doe nu mijn uiterste best om dat ook bij hepatitis B en D te bereiken door een uitgekiende behandeling te geven met bestaande en nieuwe medicijnen waarnaar ik veel internationaal onderzoek doe. Verder heb ik veel interesse in vasculaire leverziekten en levertransplantatie.

Werkervaring & opleidingen

Na mijn studie Geneeskunde in Nijmegen, mijn wetenschappelijke promotie in Rotterdam, mijn opleiding tot internist in Leiden en tot MDL-arts in Rotterdam heb ik een research fellowship leverziekten in de Mayo Clinic (Rochester, Mn, USA) gedaan. Vanaf 2001 tot en met 2012 ben ik als staflid op de MDL- afdeling in het Erasmus MC werkzaam geweest. In 2006 ben ik benoemd tot gewoon hoogleraar en hoofd Leverziekten in het Erasmus MC.

In 2013 ben ik naar Toronto, Canada gegaan waar ik gedurende ongeveer 10 jaar hoofd ben geweest van het grootste lever programma van Noord-Amerika in het Toronto General Hospital. Met het grote volume aan patiënten en zo’n 200 levertransplantaties per jaar heb ik in die functie en ook als hoogleraar aan de Universiteit van Toronto veel kennis opgedaan die ik nu in Nederland goed kan gebruiken. Vanaf 2022 ben ik weer terug op het oude honk in het Erasmus MC en sinds januari 2023 ben ik afdelingshoofd van de afdeling Maag-Darm-Leverziekten.