Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Ergometrie

Download PDF
Een ergometrie is een inspanningstest. Uw kind fietst tijdens het onderzoek op een soort hometrainer. We kunnen dan zien hoe het uithoudingsvermogen van uw kind is.

Voorbereiding


Wat vertelt u uw kind?
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat:

  • het onderzoek geen pijn doet en dat u erbij blijft
  • hij tijdens het onderzoek fietst op een hometrainer en dat het fietsen steeds zwaarder wordt
  • hij het kan aangeven als het fietsen niet meer gaat
  • hij plakkers op zijn borst en rug geplakt krijgt en door een kapje over zijn neus en mond in- en uitademt.

Wat neemt u mee?


Het is handig als uw kind gemakkelijke kleding en schoenen aan heeft tijdens het fietsen.

Over het onderzoek


Uw kind fietst gedurende 10 á 15 minuten op de hometrainer. Met behulp van deze fiets kunnen wij precies meten hoeveel inspanning uw kind verricht. Dit vergelijken we met wat normaal is voor de leeftijd van uw kind. Elke minuut verhogen we de weerstand. Als uw kind aangeeft niet meer verder te kunnen fietsen (om wat voor reden dan ook), zetten we de weerstand van de fiets terug. Uw kind kan dan rustig uitfietsen.

We meten tijdens de test telkens de bloeddruk en maken continu een ECG (electrocardiogram: hartfilmpje). Daarvoor heeft uw kind plakkers op de borst en rug. Ook krijgt uw kind gedurende de test een kapje op neus en mond om de zuurstofconsumptie te meten. De ergometrie is best vermoeiend, maar is zeker geen vervelend onderzoek. Na deze inspanningstest is het mogelijk om te douchen.

Contact


Polikliniek kindercardiologie (010) 703 62 93