Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Vudo (video uro-dynamisch onderzoek)

Tijdens een uro-dynamisch onderzoek (VUDO) onderzoeken wij de functie van de blaas. Wij leggen u graag uit hoe het onderzoek verloopt en hoe u uw kind kunt voorbereiden.

Download PDF

Voorbereiding


Volle blaas
Als uw kind zelfstandig op de toiletstoel kan plassen, begint het onderzoek met het doen van een plas. Het is dus belangrijk dat uw kind met een volle blaas naar het ziekenhuis komt.

Baby’s en kleine kinderen
Om het onderzoek bij baby's en kleinere kinderen goed te kunnen uitvoeren, is het goed ze tijdens het onderzoek te laten drinken. Neemt u een flesje met wat drinken mee. Neemt u ook gerust een speentje en een lievelingsspeeltje mee.

Zwanger
Tijdens het onderzoek worden met tussenpozen röntgenstralen gebruikt. Bent u zwanger, of denkt u dit te zijn, meldt u dit dan van tevoren.

Wat vertelt u uw kind?
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat hij:

  • voor een blaasonderzoek naar het ziekenhuis moet en na het onderzoek weer mee naar huis mag. Laat uw kind ook weten dat u er de hele tijd bij blijft
  • een dun, glad slangetje via het plasgaatje en via de anus krijgt ingebracht. Vertelt u ook eerlijk aan uw kind dat dit best een vervelend gevoel is, maar dat dit gevoel maar even duurt
  • twee plakkertjes op de billen (naast de anus) krijgt opgeplakt
  • tijdens het onderzoek naar een leuke film kan kijken
  • tijdens het onderzoek gewoon mag plassen langs het slangetje
Kinderen kunnen gaan fantaseren bij het woord ‘slangetje’ en denken dat het om een levende slang of tuinslang gaat. U kunt dit voorkomen door uit te leggen dat het om een dun, hol plastic buisje gaat.

Maximaal 2 begeleiders
In verband met de beschikbare ruimte kunnen maximaal 2 begeleiders tijdens het onderzoek aanwezig zijn. Omdat uw kind al uw aandacht nodig heeft, is het niet toegestaan een broertje of zusje mee te nemen. Wilt u zelf liever niet bij het onderzoek aanwezig zijn, zorgt u er dan voor dat er een andere volwassene is die uw kind kan begeleiden. U wordt dan na het onderzoek weer opgehaald om met uw kind mee te gaan naar de polikliniek voor de uitslag.

Wat neemt u mee?


Omdat het belangrijk is dat uw kind zich goed ontspant, spelen wij tijdens het onderzoek een dvd af met een tekenfilm of kinderprogramma. U kunt ook zelf een dvd meenemen.

Over het onderzoek

Wat is het doel?
Het doel is het onderzoeken van de functie van de blaas. De capaciteit, de rekbaarheid en eventuele onrust (instabiliteit) van de blaas, of er urine vanuit de blaas terugstroomt naar de nieren (reflux) en of uw kind de blaas op een normale manier kan leegplassen.

Verloop van het onderzoek

Zodra uw kind aan de beurt is, brengt een verpleegkundige u en uw kind naar de VUDO-kamer. Eerst mag uw kind plassen op een speciale toiletstoel. Bij kleinere kinderen slaan we dit deel van het onderzoek over.

Slangetjes
Uw kind krijgt 2 slangetjes ingebracht. Een dun glad slangetje via de plasbuis in de blaas en een slangetje via de anus in de darm (te vergelijken met het inbrengen van een thermometer). Het eerste slangetje heeft 2 kanaaltjes: één om de blaas te kunnen vullen, het andere om de druk in de blaas te kunnen registreren. Met het tweede slangetje meten wij de druk in de buik. Naast de anus krijgt uw kind 2 plakkertjes om tijdens het onderzoek het samentrekken van de spieren rond de anus en de bekkenbodem te beoordelen.

Plassen
Het onderzoek vindt (meestal) plaats in zittende houding op dezelfde toiletstoel. Wij vullen de blaas met vloeistof, totdat uw kind aangeeft dat hij moet plassen. Hierna mag uw kind uitplassen, gewoon langs het slangetje. Op deze manier kunnen wij het functioneren van de blaas goed beoordelen. Het vullen van de blaas gebeurt meestal 2 of 3 keer.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Na het onderzoek


De uitslag
In vrijwel alle gevallen hoort u direct de uitslag. Het is daarom belangrijk dat u op de dag van het onderzoek ook een afspraak heeft op de polikliniek. U krijgt dan adviezen over de behandeling of uitleg over eventueel noodzakelijk aanvullend onderzoek.

Antibiotica
Op basis van de uitslag van het onderzoek beslist de arts of uw kind antibiotica krijgt. Antibiotica verkleint de kans op een blaasontsteking.

Naar huis
Na het polikliniekbezoek mag uw kind naar huis.

Heeft u nog vragen?


Deze folder is bedoeld om de informatie die u al heeft gekregen te bevestigen en eventueel aan te vullen. Als u toch nog vragen heeft, belt u dan gerust met de polikliniek urologie. Wij nemen graag even de tijd om uw vragen te beantwoorden.

Contact

Polikliniek urologie (010) 703 65 59, bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur.

Wanneer u onverhoopt de afspraak moet verzetten, belt u ons dan ten minste 2 dagen van tevoren.