Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Wolff Parkinson White (WPW)

Hartritmestoornis

Bij deze aandoening ontstaat er een hartritmestoornis in de boezems van het hart, die periodes met een sterk verhoogde hartslag veroorzaakt.

Wolff Parkinson White (WPW): over deze aandoening

Wat is Wolff Parkinson White (WPW)?

Bij deze aandoening ontstaat er een hartritmestoornis in de boezems. Er kunnen periodes met sterk verhoogde hartslag optreden, doordat er een versnelde geleiding is van de elektrische prikkels die het hart aansturen. De oorzaak is een kortsluitingscircuit via een extra elektrische verbinding tussen boezems en kamers op een specifieke plaats, zoals door Wolff Parkinson White beschreven. Uw kindercardioloog vertelt u de details die voor uw kind van toepassing zijn. Klachten van deze hartritmestoornis bestaan meestal uit hartkloppingen.

Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een electrocardiogram (ECG) op het moment dat uw kind klachten heeft. Soms is daarvoor een holter nodig. Daarnaast maken we een echocardiografie.

Behandeling

De behandeling bestaat in eerste instantie uit het nemen van medicatie, als er veel klachten zijn van hartkloppingen. Meestal is het daarna ook nodig om een hartkatheterisatie met ablatie uit te voeren.

Hartkatheterisatie met ablatie bij kinderen

Met wie heeft u te maken?

Uw eigen kindercardioloog bespreekt het behandelplan met u. Afhankelijk van de ernst van de afwijking wordt uw kind verder behandeld door het hartritmeteam. Voor hen is er een speciaal hartritmespreekuur. Voor een eventuele hartkatheterisatie met ablatie wordt u aanvullend nog geinformeerd op het pre-operatieve spreekuur. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor