Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Gezichtsoperatie

Monobloc, facial bipartition of le Fort operatie

Bij deze operatie verbeteren wij het profiel van het gezicht of verruimen wij de luchtweg.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is de operatie?

Bij de operatie maken we het bot los van het voorhoofd, de oogkassen en bovenkaak. De operatie gebeurt via het litteken dat over de schedel, van oor naar oor loopt. Dit litteken is er vaak al door een eerdere schedeloperatie. De monobloc-operatie combineren we met distractie: we brengen speciale apparaatjes (distractoren) in om na de operatie de botdelen van het gezicht langzaam naar voren te brengen.

Metalen pinnetjes van de distractoren steken uit door de hoofdhuid en door hier dagelijks aan te draaien, gaan de botdelen met een mm per dag naar voren toe. Bij de facial bipartition brengen we de oogkassen dichter bij elkaar. Als het gezicht ook naar voren toe moet, dan zal een uitwendig frame nodig zijn, naast de distractoren. Na vier weken kunnen we het frame verwijderen.

Hoe gaan we te werk?

U krijgt drie weken voor de operatie bericht over de operatiedatum. Het kan zijn dat we de operatie uitstellen als uw kind ziek is, als er geen intensive care-bed vrij is, of als we een spoedoperatie bij een ander kind moeten uitvoeren. Het kan voorkomen dat we de operatie op de dag van de geplande operatie uitstellen om deze redenen. We plannen dan zo snel mogelijk een nieuwe datum. Na de operatie gaat uw kind voor de veiligheid naar de intensive care. De ochtend na de operatie mag uw kind naar de verpleegafdeling. De totale opname duurt gemiddeld zeven dagen. Na drie maanden verwijderen we de distractoren in een opname met een overnachting.

Wat is het doel?

Het doel van de operatie is om:

  • Het profiel van het gezicht te verbeteren.
  • De luchtweg te verruimen, zodat de ademhaling verbetert.
  • De oogkassen dieper te maken, zodat de ogen beter sluiten.
  • De bovenkaak beter op de onderkaak te laten aansluiten.

In deze animaties leggen we de operaties uit:

 
 

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Als complicatie van de operatie kan een scheurtje in het hersenvlies optreden. Dit kunnen we tijdens de operatie meestal goed herstellen. Als er na de operatie toch lekkage is van hersenvocht via de neus, dan kan dit spontaan overgaan met wat geduld. Als het na enige dagen nog steeds lekt, dan kan een slangetje onder aan de rug nodig zijn om dit te stoppen.

Kort na de operatie

De ochtend na de operatie brengen wij uw kind van de intensive care naar de verpleegafdeling. U krijgt uitleg om de distractie zelf te doen, en kunt dit oefenen met hulp van de verpleegkundig specialist of arts. Meestal is een verplaatsing van twintig mm gewenst en duurt dit proces van distractie dus ongeveer drie weken.

Thuis

Rondom de uitsteekplaats van de distractoren kan wild vlees ontstaan: dit bloedt makkelijk en de haren plakken er in vast. Het is belangrijk om deze wond goed schoon te houden en de haren weg te knippen. Onze verpleegkundig specialisten ondersteunen u hierbij. Als uw kind koorts van 38 graden of meer krijgt, pijn aangeeft, of de wond rood is of open is gegaan, is het goed om contact op te nemen.

U kunt overdag bellen met de verpleegkundig specialist op 06 201 542 68 of met de verpleegafdeling waar uw kind lag. Na 17.00 uur of in het weekend kunt u contact opnemen met de telefoniste via (010) 704 0 704 en vragen naar de dienstdoende assistent plastische chirurgie.

Resultaat

Door de operatie verbeteren we het profiel van het gezicht. De ademhaling en het sluiten van de ogen verbetert. Dit resultaat treedt op tijdens de drie weken van distractie.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor