Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Verpleegkundige specialisatie

Basis Intensieve Acute Zorg (BIAZ) - EPA LZ-FO-6

Startmoment: 8x per jaar
Duur: 4 lesdagen, 1 dag scenariotraining en 2 toetsmomenten
Onderwijsaanbieder: Erasmus MC Academie

Werk je op een verpleegafdeling en wil je jezelf verder ontwikkelen in de toenemende complexe zorg van de patiënt dan is de BIAZ (LZ-FO-6) een uitdaging voor jou. De BIAZ (LZ-FO-6) is een onderdeel van de basis voor alle acute zorg opleidingen. Als je in de toekomst een (specialistische) vervolgopleiding wil volgen is de BIAZ (LZ-FO-6) een mooie opstap.

Over deze opleiding

Overzicht

De intensiteit van zorg op de verpleegafdelingen neemt steeds meer toe, waardoor het karakter van de zorg verandert. In de opleiding leer je om het klinisch redeneren toe te passen met behulp van casuïstieken. Je krijgt handvatten om het klinisch redeneren toe te passen in de dagelijkse verpleegkundige beroepspraktijk. De BIAZ / LZ-FO-6 is een onderdeel van de Basis Acute Zorg (BAZ).

De BIAZ en de EPA LZ-FO-6 zijn qua theorie hetzelfde. Het verschil is dat je voor de EPA LZ-FO-6 ook bekwaam gaat verklaren in de praktijk. Je bouwt dan in de praktijk een portfolio met daarin bewijsstukken dat je een vitaal bedreigde patiënt kan verplegen.

Inhoud

Na het behalen van de BIAZ / LZ-FO-6 kan je de vitaal bedreigde patiënt adequaat verplegen en de juiste interventies nemen.

Je leert de ABCDE-methodiek toe te passen in een acute situatie om de patiënt te beoordelen en te stabiliseren. Daarnaast leer je ook welke samenhang er tussen de vitale functies is.  Je leert bijvoorbeeld wat het effect kan zijn op de ademhaling en de neurologische functies als de circulatie verslechtert.

Je oefent dit tijdens de scenariotraining aan de hand van reële scenario’s.

In de specifieke gids vind je meer informatie over de opleiding. 

Resultaat

De BIAZ / LZ-FO-6 wordt afgesloten met twee kennistoetsen. Deze zijn opgebouwd uit de volgende onderwerpen: Inleiding (ABCDE-methodiek), respiratie, circulatie en centraal zenuwstelsel. De toetsen worden digitaal afgenomen op vastgestelde tijden.

Als je de EPA LZ-FO-6 volgt krijg je na voldoende toetsen en het bekwaam verklaren in de praktijk een CZO certificaat. Als je alleen de theorie van de BIAZ volgt krijg je na voldoende toetsen een certificaat van de Erasmus MC Academie.

Praktische informatie

Startdata

De BIAZ start 8x per jaar in januari, februari, maart, mei, juni, september, oktober en november. 
Er is een maximum van 60 studenten per startmoment.

De totale BIAZ bestaat uit: vier lesdagen, één dag scenariotraining en twee toetsmomenten.
Voor beide toetsen zijn twee herkansingsmogelijkheden.

Programma

Deze BIAZ richt zich op de systematische opvang van een vitaal bedreigde patiënt. De kennis van respiratie, circulatie en centraal zenuwstelsel en alle daarmee verband houdende orgaansystemen die hier op van invloed zijn, zoals onder andere het zuur-base evenwicht, stolling en farmacologie zijn hiervoor de basis. 
De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • ABCDE-methodiek in scenariotraining en toetsing;
 • Farmacologie;
 • Vocht en elektrolyten;
 • Anatomie en fysiologie van longen, hart, bloedsomloop en hersenen;
 • Zuur-base evenwicht;
 • Respiratoire insufficiëntie;
 • Thoraxdrainage;
 • Inleiding ritme (beoordelen ritmestrook);
 • Circulatiestoornissen, shock en sepsis;
 • Stolling;
 • Temperatuurregulatie en afweer;
 • Tractus digestivus en urogenitaal stelsel;
 • Neurologische aandoeningen;
 • Pijn, pijnbestrijding en sedatie en
 • Zintuiglijk en endocrien stelsel.

Tijdens de scenariotraining oefen je met de systematische opvang van een vitaal bedreigde patiënt. Daarnaast komen verschillende skills en vaardigheden aan bod, zoals thoraxdrainage en airwaymanagement (handtechnieken en gebruik van een mayo-tube).

Kosten

Bekijk hier de prijs van deze scholing.

Voorbereiding

De lessen zijn zoveel mogelijk opgebouwd aan de hand van casuïstieken. Daarvoor is het noodzakelijk dat je je voorbereid door middel van de aangeboden studiematerialen op de digitale leeromgeving en de literatuur.

Houdt rekening met een voorbereidingstijd van ongeveer 40 uur. 

Bijzonderheden

Het is mogelijk om de BIAZ als maatwerk aan te bieden.
Neem hiervoor contact op met de unitcoördinator, Barbara van Laar: b.vanlaar@erasmusmc.nl
 

Aanmelden en voorwaarden

Hoe kun je je aanmelden?

Digitaal aanmelden via Osiris

LET OP! Volg je alleen de BIAZ of de EPA LZ-FO-6, dan meld je je bij de Erasmus MC Academie aan voor de BIAZ. Volg je de EPA LZ-FO-6 tijdens een langdurige zorg opleiding dan meld je je bij de Erasmus MC Academie aan voor de EPA LZ-FO-6. Als je de EPA LZ-FO-6 volgt dan moet je je na het bekwaam verklaren in de praktijk bij het CZO aanmelden voor deze EPA om in aanmerking te komen voor een CZO certificaat.

Algemene voorwaarden

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier