Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Verpleegkundige specialisatie

Basis Intensieve Acute Zorg (BIAZ)

Startmoment: 9 x per jaar
Duur: 1 simulatie/scenario trainingsdag, zes lesdagen en een toets dag
Onderwijsaanbieder: Erasmus MC Academie

Wil je werken op een specialistische afdeling, een Medium of Special Care unit dan is de BIAZ leereenheid een uitdaging voor jou. Je kunt jezelf hiermee verder ontwikkelen bij de toenemende complexe zorg van de patiënt. Het is de Basis Leereenheid voor alle Acute zorg opleidingen.

Onze doelgroep(en): Verpleegkundige/verpleegkundig specialist, Medewerker

Over deze opleiding

Overzicht

De intensiteit van zorg op de afdelingen neemt steeds meer toe, waardoor het karakter van de zorg verandert. De BIAZ leert je de 6 stappen van klinisch redeneren benoemen en krijg je inzicht hoe deze stappen te koppelen zijn aan de dagelijkse verpleegkundige beroepspraktijk. Vanuit de wens om jezelf verder te ontwikkelen met daarbij de kennis, verdieping, toepassing van de juiste interventie bij de toenemende complexe zorg van de patiënt is de leereenheid BIAZ perfect voor jou. Jij bent immers de spin in het "zorg-web"!

Met de BIAZ heb jij de controle over de situatie én de patiënt.
De leereenheid BIAZ is onderdeel van alle opleidingen binnen de Intensieve Acute Zorg.

Inhoud

Na het behalen van de leereenheid BIAZ kan je de patiënt waarbij een vitale functie bedreigd is en overgenomen moet worden (behalve de ademhaling) adequaat verzorgen en de juiste interventies nemen.

Je beheerst de ABCDE methodiek en je kan in een acute situatie de patiënt beoordelen en stabiliseren. 
Daarnaast heb je in de BIAZ ook geleerd welke samenhang er tussen de vitale functies is. Hierdoor kan je vooruit denken en neem je geen afwachtende houding aan.
Je leert bijvoorbeeld wat het effect kan zijn op de ademhaling en neurologische functies als de circulatie obstructie verslechtert. Je hebt tijdens trainingen met lotuspatiënten en aan de hand van reële scenario's dit in een veilige leeromgeving kunnen oefenen.

Resultaat

Aan deze leereenheid is een kennistoets gekoppeld, welke opgebouwd is uit de volgende onderwerpen: Centraal zenuwstelsel, Circulatie en Respiratie. Deze toets worden digitaal afgenomen op vastgestelde tijden. Daarnaast volg je een Simulatie/Scenario trainingsdag Een voldoende toets en actieve bijdrage tijdens de training levert een certificaat op, of wordt bijgeschreven op je cijferlijst. Indien je een vervolgopleiding gaat doen, moet je ook de bewijzen uit de workshops/vaardigheidslessen opnemen in je portfolio.
De leereenheid is onderdeel van het systeem van vervolgopleidingen en als zodanig ook geaccrediteerd door het CZO (vanuit het pakket van de ICV, CCV en SEH opleidingen). Behaalde certificaten blijven 5 jaar geldig (indien men eerder een andere opleiding gaat volgen wordt vrijstelling verleend).

Praktische informatie

Startdata

De BIAZ start 9 x per jaar in januari, februari, maart, april, mei, juni september, oktober en november, met maximaal 42 studenten per startmoment.

De totale BIAZ bestaat uit  1 simulatie/scenario trainingsdag, zes lesdagen en een toets dag van 3 uur( met mogelijkheid voor herkansing)

Programma

Het onderwijs is competentiegericht opgezet en heeft als uitgangspunt dat je naast de colleges leert door met medestudenten samen te werken, met vakdocenten te discussiëren en door het opbouwen van een eigen portfolio met bewijsmateriaal van je ontwikkeling. Een proactieve, open en enthousiaste leerhouding is hierbij van groot belang.
Ons uitgangspunt is dat leren vooral plaats vindt in de praktijk en dat de vertaalslag van de theoretische kennis en de inzichten naar het eigen handelen essentieel zijn voor competentieontwikkeling. 
Deze BIAZ leereenheid richt zich, wat betreft voorwaardelijke kennis op de vakinhoud van Respiratie, Circulatie en Centraal Zenuwstelsel en alle daarmee verband houdende systemen die hierop van invloed zijn zoals o.a. zuur base evenwicht, stolling en farmacologie.
De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Professionalisering, Portfolio, POP en PAP;
  • ABCDE methodiek in scenariotraining en -toetsing;
  • Anatomie/fysiologie van longen, hart en hersenen;
  • Zuur Base Evenwicht;
  • Basis Ritme en geleiding;
  • Workshops bewustzijnsstoornissen, cardioversie en respiratie (waaronder thoraxdrain en intubatie);
  • Vocht en elektrolyten, temperatuur regulatie en infectiepreventie;
  • Sedatie en pijn & pijnbestrijding.

Kosten

Bekijk hier de prijs van deze scholing. Een korte versie Prijzenoverzicht unit Intensieve Acute Zorg vind je hier

Voorbereiding

Wij bieden het onderwijs blended aan. Dit betekent dat je je als student moet voorbereiden middels e-learning en webinars. Voor een aantal leereenheden moet je een bewijs van deelname aan deze e-learning of webinar overhandigen aan de opleider om deel te mogen nemen aan het binnenschools onderwijs of de simulatietraining.

De BIAZ is de startleereenheid van alle Acute Zorg opleidingen.

Bijzonderheden

Maatwerk is mogelijk.

Aanmelden en voorwaarden

Hoe kun je je aanmelden?

Digitaal aanmelden via Osiris

Algemene voorwaarden

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier